2126 poze   143689 vizite
Albume
01 contact01 PORUMBEI ALBI pentru nunti si botezuri02 - VANZARI-CUMPARARI1 FLORILE MELE - senzatie de viata in casaaa manastirea mea de suflet Sfanta Treime Stiubieni   Biserica din Vlasinesti   La Manastirea Petru Voda jud Neamt   La Manastirea Secu jud Neamt   La Manastirea Sihastria Voronei jud Botosani   La Manastirea Varatic jud Neamt   La Manastirea Vorona jud Botosani   La Schitul Sihla jud Neamt   Manastirea Sihastria jud Neamt   Prin Ardeal-august 2013-2014aa1 DE PRIN CURTE SI IMPREJURIMIAlbinuteleBOLI IEPURICăprițelecustile urecheatilor meiiepuri   1-BERBEC GERMAN - MARELE BERBEC      01 femea BG thuringian         cuib 1 din 25 04 2017      02 femela BG galben      03 femela BG galben      04 femela BG mignon cu desen         cuib 1 din 15 02 2017      1 mascul BG galben      2 mascul BG thuringian cu desen   7-HRANA IEPURILOR      Schema de tratament la iepuri   9 G A S T R O N O M I A      bulz moldovenesc      friptura de iepure la cuptor      iepure cu sos de busuioc      iepure in oala romana      iepure la ceaun      prepelite la ceaun      Raci roscovani   cusca noua   EXPOZITIA NATIONALA A ROMANIEI SUCEAVA - 2014      2 Expo 22-24 01 2016      3 Expo 13-15 ian 2017 Suceava         campionii meimaghiar oplositpapusica meaPERUSII mei   0 papagali MICUL ALEXANDRU   1 Papagali Nimfa   2 papagali Cantatori   3 Canari Roller   4 ZEBRUTE AUSTRALIENE   5 PORUMBEI      Siberieni         evolutia unui Siberian      Voiajori albi   mica mea voliera   Prepelite   problemele unui perusPISIpoze pentru cojocariumariuscezar -Dorohoi BTpoze pentru ailoaiegabriel -Cotusca BTpoze pentru alexx88poze pentru andreis -Saveni BTpoze pentru belciugdorupoze pentru benybentapoze pentru Bogdan Vezeteupoze pentru bogdan1981 -Darabani BTPoze pentru brostenipoze pentru eduardbotosanipoze pentru Falibogapoze pentru feo4you -Dorohoi BTpoze pentru florinBT -Vlasinesti BTpoze pentru FlorinRobertpoze pentru georgecoco -Saveni BTpoze pentru gogutapoze pentru iliedamian -Partesti SVpoze pentru ionut0108 -Saveni BTpoze pentru Ionut98poze pentru ionutmiorcanenu -Avrameni BTpoze pentru lazarcostepoze pentru Liviu Ciubotariupoze pentru martianu -Iasipoze pentru Mihai Marius Pricoppoze pentru Miruna si Melissa-Saveni BTpoze pentru moisedaniel -Bucurestipoze pentru nicu1966poze pentru pancu -Brasovpoze pentru paulownia2014-Apahida Clujpoze pentru petrolistul -Dorohoi - BTpoze pentru raduteo -Ploiesti PHpoze pentru razvansilvasPoze pentru SimonKatoBarnipoze pentru sorinflorea -Dejpoze pentru Stefanestipoze pentru szantopoze pentru vitalie87 Chisinaupoze pentru X din Botosanisi aici e frumos   In vizita la crescatori de pasari si animale din MaramuresXX iepuri pe care nu-i mai amXXX kars

membru din 11 martie 2011
standard californian
standard californian
standard urias
standard urias
standard berbec german
standard berbec german
Fotografie2182
Fotografie2182
1 trusa de tatuat
1 trusa de tatuat
2 cleste de tatuat
2 cleste de tatuat
3 tus pentru tatuaj
3 tus pentru tatuaj
4 caractere (cifre) pt clestele de tatuat
4 caractere (cifre) pt clestele de tatuat
5 bisturiu cu lame sterile
5 bisturiu cu lame sterile
certificate de origine
certificate de origine
informatii
informatii
informatii
informatii

Comentarii album • 47
licadanila 27 ianuarie 2017  
Schema tratament tineret-preluata Fermadeiepurialba sunphoto ro
Varsta 5 saptamani - Amprolium 20% pulbere in apa de baut 2g /l de apa timp de 3 zile
*
Varsta 2 luni - Baycox 2,5% in apa de baut 2 ml/l de apa, 2 zile consecutiv SAU 0,2 ml Baycox 2,5 %/ kg greutate direct oral cu seringa ex: la un un pui de urias de 2,5 kg ------> 0,5 ml Baycox direct oral ( astfel stim ca fiecare exemplar a primit doza corecta) , administrat in 2 zile consecutive
*
Varsta 2 luni si 2 saptamani - Vaccin Pestorin Mormix 1ml/ iepure ( in zonele in care au fost semnalate animale bolnave se recomanda rapel de vaccin la 21 de zile)
*
Varsta 3 luni - Baycox 2,5 % in apa de baut 2ml/l de apa, 2 zile consecutiv + 0.2 ml Dectomax/ Evomec/ Intermectin injectie subcutanata
*
Varsta 4 luni - Baycox 2,5 % in apa de baut 2ml/l de apa, 2 zile consecutiv
*
Varsta 5 luni - Baycox 2,5 % in apa de baut 2 ml/ de apa, 2 zile consecutiv
*
Varsta 6 luni - Baycox 2,5 % in apa de baut 2 ml/ de apa, 2 zile consecutiv + 0,2-0,3 ml Dectomax/ Evomec/ Intermectin injectie subcutanata

Deparazitarea atat pentru paraziti interni/externi dupa varsta de 6 luni se recomanda a fi efectuata la interval de 3 luni.


TRATAMENTE PROFILACTICE.

===== Varsta de la nastere pana la intarcare ( pana la 2 luni)

Saptamanal de la nastere pana la intarcare, femela cat si puii cand incep sa consume hrana si apa, ar trebuii sa primeasca un complex de polivitamina in apa de baut. De preferinta apa vitaminizata sa fie consumata in maxim 2-3 ore de la administrare, de aceea se recomanda o perioada de insetare. La varsta de 5 saptamani se efectueaza prima deparazitare interna, cu un produs coccidiostatic/coccidiocid ( Baycox 2,5 % 2ml/l de apa 2 zile consecutiv , Sulfacoccirom, Amprolium, Sulfadimidin etc.) La varsta de 9-10 saptamani are loc prima vaccinare a tineretului , cu recomandarea de rapel la 21 de zile de la prima vaccinare. Dupa vaccinare se recomanda iarasi 2-3 zile de polivitamine pentru stimularea imunitatii. La 7-10 zile de la vaccinare se precede la intarcarea tineretului.

!!!!!!! VACCINAREA SE RECOMANDA A FII EFECTUATA PE PUI/ ADULTI PERFECT SANATOSI SI DEPARAZITATI, INCEPAND CU VARSTA DE 9-10 SAPTAMANI. EU RECOMAND INDIFERENT DACA IN ZONA CRESCATORULUI AU FOST CAZURI DE MIXOMATOZA SAU BOALA HEMORAGICA SA SE EFECTUEZE UN RAPEL LA 3 SAPTAMANI DE LA PRIMUL VACCIN.!!!!!!!

!!!!Crescatorii care au avut probleme cu, cazurile de balonare la pui , recomand , cel putin la 2 saptamni flambarea si dezinfectia custilor cu un produs destinat ( ECOCID, VIRKON) pentru reducerea numarului de germeni si scaderea presiunii bacteriene.!!!


===== Perioada I de crestere ( 2 luni - 5 luni)

Dupa parerea mea este cea mai critica perioada din punct de vedere al stabilitatii sanatati din existenta unui iepure. In aceasta perioada sistemul digestiv nu este pe deplin dezvoltat, in special sistemul enzimatic, cat si cel imnunitar de aceea in aceasta perioada tineretul are nevoie de o atentie mai sporita. Pe parcursul aceastei perioade se recomanda deparazitarea impotriva coccidiozei odata la 3 saptamani sau cel putin odata la o luna, o administrare de ivermectina injectabila plus o viitaminizare corespunzatoare. De preferat perioade de vitamine buvabile scurte (2 zile) insa la intervale mai dese ( saptamanal) . In zilele fara vitamine se recomanda adaugarea in apa de baut a unui acidifiant.

Tot in aceasta perioada trebuie administrata cu atentie cantitatea de graunte, o cantitatea prea mare provoaca incetinirea tranzitului si aparitia fermentatilor anormale. Aceleasi lucru il fac si legumele si fructele in aceasta perioada. Sistemul digestiv nefiind suficient de pregatit pentru mix-urile de hrana. Se recomanda cu precadere lucerna, otava si cantitati mici de cereale. Un alt aspect important este cusca/ custile de crestere, in aceasta etapa cele mai eficiente sau dovedit fiind cele cu gratare metalice, care elimina cantitatea de fecale si urina cu care ar putea intra in contact iepurii.

===== Perioada II de crestere ( 5 luni >>> maturitate )

Odata trecut de 4-5 luni sistemul imunitar si digestiv al iepurelui sunt ajunse la maturitate. De aceea in aceasta perioada se pot adauga in alimentatia lor cantitati mai crescute de cereale si legume, treptat insa. Deparazitarile interne se vor efectua din 3 in 3 luni, acestea vor consta in administrarea unei substante coccidiocide in apa de baut si o administrare de invermectina sau derivati de avermectine injectabile, atentie insa ca provoaca durere foarte mare.
Lunar sau mai ales cu precadere in perioadele care determina stres pentru organism ( canicula, frig, starea de gestatie sau lactatie, perioada intarcarii) se recomanda administrarea unui complex polivitaminic buvabil timp de 2-3 zile.
Raportează
eugen2005 19 ianuarie 2016  
vand cleste tatuat iepuri
Raportează
licadanila 20 ianuarie 2016  
Am unul. N-am ce face cu doua...
Oricum: bafta!
Raportează
iliedamian 12 ianuarie 2015  
Multumesc pentru informatiile de folos si mult succes în continuare!
Raportează
licadanila 12 ianuarie 2015  
Stima si respect!
Raportează
licadanila 7 martie 2014  
1) BOLI FRECVENT ÎNTÂLNITE LA IEPURII DE CASĂ
În numarul 73 al Jurnalului Medical Veterinar am prezentat bolile contagioase cele mai frecvente la iepurii de casă. În randurile ce urmează voi prezenta şi alte boli care aduc neajunsuri crescătorilor de iepuri, unele reprezentând o adevarată calamitate sub aspect economic.Foarte răspandită la iepurii tineri si adulţi, indiferent de rasă, este rinita contagioasă sau guturaiul. La originile bolii sunt incriminate diferite asociaţii bacteriene. Din experienta anilor consacraţi creşterii iepurilor, am convingerea că nu există crescători care să nu aibă probleme create de această îmbolnăvire a căilor respiratorii superioare. Este o rinită catarală infectioasă, transmisibilă in populaţia de animale.Ea debutează printr-o scurgere nazală, serioasă, observabilă pe perii scurţi din vecinătatea narinelor. Dupa cateva zile jetajul seros devine mucopurulent, blocând căile respiratorii anterioare. Animalele strănută frecvent, se freacă cu lăbuţele, se rănesc cu ghearele pe care le introduc in narine, in incercarea degajării căilor respiratorii.“ Viclenia “, aş afirma, a rinitei contagioase, constă în faptul că strănutul poate dispare la unele exemplare săptămâni intregi de la apariţia primelor simptome, creându-se impresia că animalul s-a vindecat.Am experimentat trecând iepurii aparent sănătoşi într-un spaţiu curat, aerisit , unde nu au existat anterior iepuri.Cu toate acestea după câteva săptămâni, iepurii aparent sănătoşi au început să strănute din nou. Am întâlnit situaţii când la o iepuroaică cu rinită, in timpul gestaţieiboala a disparut, iar după fătare a reaparut şi a contaminat toţi iepurii din cuibar. Dificultatea acestei boli rezultă şi din faptul că, oricât de bine am dezinfecta un adăpost, există riscul ca un iepuraş să fie purtător al bolii, fără ca strănutul şi simptomele clinice să fie prezente.Există şi un strănut pe care îl auzim in timpul variaţiilor climaterice, îndeosebi în zilele ploioase, cu ceaţă şi umiditate excesivă. In aceste cazuri este vorba de o formă de strănut alergică, o reacţie a organismului devenit hipersensibil prin îmbolnăvirea tegumentelor mucoasei nazale.Probabil este o diateză alergică.Rinita contagioasă este tratabilă. Personal, in luna mai, anul trecut am efectuat tratamente individuale la 5 pui frati, in vârstă de 60 de zile, contaminaţi cu guturai de catre o femelă mamă din rasa Uriaş Gri.Am intrebuinţat un colir cu gentamicina prin instilare de 2ori/zi câte 2-3 picaturi in fiecare narină şi căte 2 picături in fiecare glob ocular. Tratamentul l-am efectuat timp de 5 zile. In apa de băut sau in furaj , am administrat un complex vitaminic. Toti iepurasii s-au vindecat ,insă faţă de un lot de pui de aceeaşi vârstă proveniţi de la o altă mamă sănătoasă, puii trataţi au ramas in urmă cu dezvoltarea corporală. Marele impediment produs de rinita contagioasă exploataţiilor cunicule esta prejudiciul economic.Rezultate bune am obţinut şi prin inhilaţii oculo-nazale a colirelor cu norfloxacin,ciprofloxacin, neomycin, etc. Rolul hotărâtor in prevenirea bolii respiratorii îl deţine condiţiile de microclimat , creşterea într-o atmosferă lipsită de gaze iritante şi umiditate, o alimentaţie echilibrată în proteine cu conţinut ridicat in provitamina A (caroten ), rădăcinoase ( morcov, gulie furajeră, sfeclă furajeră ), furaje verzi, etc.În rinita contagioasă nu recomand folosirea antibioticelor sub formă injectabilă. O afectiune parazitară, consecinţă a lipsei de igienă, umezelii, aşternutului murdar, in general a exploatarii deficitare a nimalelor, este râia auriculară, produsă de parazitul Psoroptes cuniculis, localizat in pavilionul urechii externe.Simptomele clinice sunt evidente : iepurele se scarpină cu lăbuţele in urechea afectată de parazit; in ureche observăm depozite de cerumen galben-maroniu. Dacă nu intervenim medicamentos, parazitul pătrunde in urechea medie ,apar complicaţii, inflamaţii, secreţii purulente.Iepurele îşi menţine cu greu echilibrul patrupedal, manifestă o permanenţă tendinţă de rostogolire, de regulă pe partea urechii bolnave.Tratamentul trebuie efectuat în momentul când observăm acumulări mici de cerumen in conductul auditiv extern şi bineînteles pruritul, scărpinatul in urechea afectată. In fazele avansate ale bolii, când s-au instalat deja tulburările de echilibru, greutate in deplasare, intervenţia noastra este dificilă, practic iluzorie.Crustele acumulate in ureche trebuie mai întâi inmuiate, deoarece sunt prinse intim, iar la o manoperă mai brutală, pielea sângerează. Ele trebuie îndepărtate pentru ca substanţa acaricidă aplicată să acţioneze direct asupra parazitului psoroptes.Pentru emolierea crustelor folosesc o solutie cerumenolitică Otto-clean, în lipsa ei tamponez cu ulei vegetal comestibil. Dupa cca. 10 minute îndepărtez cu atenţie crustele şi tamponez cu o soluţie antiscabie iver-mite, colimetrim, sau folosesc unguente cu sulf, Scabex, din farmaciile umane. Cel mai simplu tratament şi la îndemana oricui este badijonarea pavilionului urechii cu ulei vegetal comestibil, timp de 5 zile la rînd.Totodată recomand badijonarea urechilor la fiecare iepure cu ulei vegetal comestibil, odată la 4-5 luni, întrucât are efect profilactic împotriva râiei auriculare.La iepuri există şi râie localizată în jurul buzelor, pe obraz, la baza urechilor , cu tendinţa de extindere pe membrele anterioare, produsă de Sarcoptes scabie –râia sarcoptică, sau Notoedres cati-râia notoedrică. Ea se manifestă prin cruste de culoare alb-varos, crescatorii afirma ca pe capul iepurelui a apărut o tărâţa.Râia având un caracter local, pentru tratament pot fi folosite substanţe acaricide sau unguent pe bază de sulf. La rasele mari de iepuri , îndeosebi din anul al doilea de viaţă, pe talpa membrului posterior apar zone de piele fără păr, la început moi si fierbinţi, iar la o apăsare usoară sunt sensibile si dureroase. Este vorba de pododermatita membrelor posterioare.Caracteristică este infectarea ţesutului epitelial. Se produce o erupţie supurativă la nivelul ţesutului epitelial , care devine moale si buretos. Epiderma plesneşte, sângerează şi se formează plăgi şi cruste. Din cauza durerii, iepurii mişcă în permanenţă membrele posterioare retrăgând picioarele bolnave sub ei. Nu mai consumă furaje, slabesc, fiind în permanenţă marcaţi de suferintă. Plăgile din talpă se extind , de la forma rotundă devin ovale, se instalează procese necrotico-purulente, care ocupă un sfert din suprafaţa plantară a metatarsului .Rezolvarea impedimentelor legate de această pododermatită necesită în primul rând amenajarea unor boxe de creştere şi întreţinere corespunzătoare. Podelele joacă un rol hotărâtor. Folosesc material lemnos de esenţă moale, în special molid, cu şipci (grătare), late de 8-9 cm, dispuse la o distanţă între ele de 12-13 mm, pentru a permite eliminarea dejecţiilor . Întrucât eu sunt crescător de iepuri de rasa uriaş Gri, la exemplarele care ajung la 7-8 kg le pun sub talpa piciorului un aşternut moale, uscat, curat, din ierburi de graminee perene. Un rol decisiv îl constituie şi selecţia genetică, cu menţinerea de efective a iepurilor cu membre posterioare robuste, cu talpa picioarelor bine îmbrăcate în ţesut podofilos.Pentru tratamentul plăgilor, in primele două zile aplic o solutie de alcool iodat, după care le pudrez cu germostop, baneocin, unguent dermostop , etc., timp de 5 zile.Aştept încă 5 zile şi dacă nu constat vindecarea plăgii, sacrific animalul bolnav.

Boli si tratamente iepuri - alte surse:
2) Am selectat aici, cele mai frecvente boli pe care le pot avea iepurii, cu speranta de a va fi de folos.Coccidioza : Toltazuril ( substanta activa ) – foarte puternic, Baycox, Sulfachinoxalina, Sulfadiazina, Sulfadimidina, Salinomicina, Diclazuril, Robenidin, Coccitostop, Gelliprim Orale.Hemoragii dupa coccodioze: Vitamina K asociat cu coccidiostaticeBoala hemoragica ( Septicemia virala, RHD ): Cunipravac (Cunipravac-RHD), Mixohemovirovac,Mixohemoragivac.Colibaciloza: EnrofloxacinaSalmonelloza ( complicatii gastro. ) : EnrofloxacinaMixomatoză: Mixohipra-H, MixohemoragivacEndo si ectoparaziti: Ivermectina (tratament intern, injectabil subcutanat). Albendazol (tratament extern, peros).Raia auriculara: Evomec (s.a. Ivermectina) + ulei comestibil ( uns zona afectata pentru inmuierea pielii.Raceala: Colistina, DoxicilinaRani deschise: Neocaf spray, Asocilin + apa oxigenata, Mibazon + apa oxigenata, Tetraciclina simpla – este totusi cea mai slaba + apa oxigenataDiareea atipica ( diareea netipica unei boli anume ci doar un deranjament stomacal): Otet de mere, Frunze de stejar, Crengi si frunze de salcam.Vitaminizare: Vitamm 2, Promotor, Provimi ( furaj medicamentos ), Sare bulgari + o bucata BCADezinfectie custi: Cloramina efervescentPasteureloza (septicemia hemoragica ): Eritrom, Galimicin, Streptomicina, Enrofloxacina, Neomicina, Tetraciclina, Cloramfenicol.Dermatomicoze: Clotrimazol ( Canesten ), Enikomazol ( Inaverol ), Griseofluvin ( Licoden M ), Ketokonazol ( Nizarol ).Plagi, Infectii, Stomatite: Oxivet ( oxitetraciclina), Terramycin ( oxitetraciclina ).Plagi, Afectiuni podale: NegerolAfectiuni ale ochilor: Ceai de musetel + Gentamicina picaturi ( picaturi de ochi de la farmacia umana. )Balonari: Enteroguard cate o pastila pe zi timp de 5 zile, incepand cu varsta de 3-4 saptamani, Colitrim, Otet de mereStranut nealergic: ColitrimStranut alergic: – fara tratament –Antibiotice pentru iepureDiaree, Dizenterie, Slabire, Cadera parului: Penicilina, Ampicilina, CefalexinaCaderea parului: SpiramicinaDiaree, Slabire accentuata: CanamicinaDiaree: TilozinaTratamente preventive la iepurii de casa- 1 zi pe sapt pun in apa de baut 2mml de Coccistop per 1 litru de apa (preventiv contra coccidiozei) sau alt coccitostop- acidifiant Nutrisure (produs natural), rol antibiotic si stimulator de crestere prin imbunatatirea digestiei. Dozaj: 1ml/l apa, permanent pana la 4 luni.- Albastru de metilen – de doua ori pe luna.- 1 data pe luna se adauga AD3E 2mml pe un litru de apa de baut timp de 5 zile ( AD3E fixeaza calciu din mancare in corp)- 1 data in 3 luni se adauga in apa 2mml de Enrofloxacina intru un litru de apa de baut( deparazitare interior)- pui la 6 – 8 sapt se vaccineaza cu Mixohipra-H- adulte se vaccineaza cu Mixohipra-H de doua ori pe an (de regula in luna martie si septembrie)- Colitrim un mg. de la 3-4 saptamani / un litru de apa timp de 5 zile ( preventiv pentru balonari). Cand se umfla trebuie si atunci- Ivermectina ( paraziti interni ) si Albendazol ( purici )
Raportează
dejdej 30 martie 2014  
Foarte util si de retinut materialul!
Multumim !.
Raportează
licadanila 30 martie 2014  
Toata stima domnu' Pascal!
Raportează
bporumbeitippler 26 noiembrie 2013  
Foarte utile acele manuale!
Raportează
licadanila 27 noiembrie 2013  
Evident.
Unii din noi lenevim in a ne documta din literatura de specialitate si preferam sa ne luam dupa vorbe si vrajeli ale multor asa zisi crescatori si bisnitari. Daca ii intrebi ce cresc, toti iti spun ca au ”belgieni din aia mari” :)))
Nici de pe net nu toate informatiile sunt exacte...
Raportează
dorucostin 3 decembrie 2013  
pai nu e mai usor , sa intrebi in stanga si in dreapta ? de ce sa cumperi carti , de ce sa accesezi anumite siteuri din germania si sa te documentezi , las ca imi spun altii !!!!!
mult succes in tot ce faceti .
Raportează
licadanila 3 decembrie 2013  
Da, dar de cele mai multe ori primim sfaturi si invataturi eronate de multi asa zisi crescatori. Iar daca ii ceri un iepure, iti pare rau ca l-ai cerut, vazandu-l cum il trage de urechi afara din cusca si il plimba tot de urechi, zicand "crescatorul" ca "asa se trensporta iepurii, ca de asta au asa urechi". Mi-e sila de asa crescatori.
Raportează
licadanila 12 iulie 2013  
Spor la vanzari!
Raportează
supapeiepuri 4 iulie 2013  
Reduce munca creste nivelu de sanatate
supapeiepuri.sunphoto.ro/ADAPATORI_IEPURI
Raportează
licadanila 12 iulie 2013  
Succes si numai bine!
Raportează
marincostinnel 30 mai 2013  
pasiune si multa, multa munca!
bafta!
Raportează
licadanila 12 iulie 2013  
Cand e pasiune, munca nu o mai socotim ca munca, ci o ocupatie placuta...
Stima si respect!
Raportează
ylcor16 30 mai 2013  
foarte bine prezentata sectiunea ,,iepurii de concurs,,asa este!!investitii in exemplare de calitate+munca=rezultate pe masura!!!felicitari tuturor crescatorilor care investesc in linii de iepuri,pasari si alte animalute de calitate!!!
Raportează
licadanila 30 mai 2013  
Stima si mult respect!
Raportează
iuliancalimanesti 30 mai 2013  
fff frumos felicitari,informatii utile pentru noi novicii...
Raportează
licadanila 30 mai 2013  
Multumesc!
Doamne ajuta!
Raportează
PADURE 30 mai 2013  
f frumos tot ce detineti.stima
Raportează
licadanila 30 mai 2013  
La fel si dv!
Toata stima!
Raportează
licadanila 22 mai 2013  
aprecierea varstei la iepuri
Criteriile orientative pentru stabilirea varstei iepurilor de casa sunt mai putin concludente fata de cele exeistente la alte specii. Ghidandu-me dupa dinti si alte semne, aceste criterii satisfac, totusi, cerintele.

Aprecierea varstei dupa dinti

Schimbarea dintilor de lapte (caduci) cu dinti permanenti se face timpuriu. Dintii caduci (schimbatori) sunt numai cei 2 incisivi superiori secundari si premolari ; ei sunt de culoare mai deschisa decat dintii permanenti.
Dupa cateva zile de la nastere apar incisivii care-i inlocuiesc pe cei caduci. La aceasta varsta sunt 6 incisivi superiori asezati pe 3 randuri, spate in spate, cei dinurma asteptand caderea celor din mijloc, pentru a le lua locul.
La 18 zile apar premolarii permanenti care-i imping si le iau locul celor caduci: 3 superiori si 2 inferiori, de fiecare maxilar.
La 20 de zile ies molarii: 3 superiori si 3 inferiori pe fiecare maxilar, care la 30 de zile ajung la nivel.
Cresterea incisivilor principali are loc tot timpul vietii. Tocirea lor se face prin roaderea furajelor tari: graunte, ramuri, coaja copacilor sau unele obiecte din lemn. Forma suprafetei de tocire este ovala in tinerete si devine rotunda odata cu inaintarea in varsta. Lungimea incisivilor creste, de asemenea, odata cu varsta.
Culoarea incisivilor se inchide pe masura ce trece timpul, fiind alb-galbuie la tineret si galbena inchis spre bruna la iepurii in varsta.
Santul median, care exista numai la incisivii superiori ,se adanceste odata cu inaintarea in varsta, largindu-se si umplandu-se cu tartru.
Curbura incisivilor, mai accentuata la cei 3 superiori, se destinde odata cu varsta, forma de arc de cerc devine ovala si apoi ascutita, cu un unghi de la an la an mai mic.

Aprecierea varstei dupa alte indicii

Puii la nastere au pleoapele lipite, iar la 8-10 zile se dezlipesc si dupa aceea puii incep sa vada.
La nastere sunt fara par, la 6 zile se observa cresterea parului, care la 3 saptamani acopera bine corpul.
Puii se hranesc timp de 3 saptamani numai cu lapte, dupa care ies din cuib si consuma nutret din hrana mamei.
La 2 luni are loc prima naparlire.
La 3 luni apare instinctul genezic si la 4-5 luni sunt dezvoltate organele sexuale, la mascul testiculele migrand din cavitatea palviana in scrotum.
Oasele lungi cresc pana la varsta de un an. In tot acest timp, distanta intre oasele lungi ale membrelor, in special la genunchi si graset, se percepe cu usurinta, permitand delimitarea capetelor cu degetul, ceea ce se face mai greu dupa aceasta varsta.
UNGHIILE la iepurii tineri sunt scurte, subtiri, elastice si ascutite ; odata cu inaintarea in varsta se ingroasa si devin cornoase, tari, curbate si cu varful bont. Culoarea unghiilor se inchide odata cu varsta, pe suprafata lor apar valuri circulare de corn, indicand perioadele de gestatie sau de hranire deficitara, asemenator cercurilor observate pe coarnele ovinelor sau taurinelor in situatii asemanatoare.
Toate aceste criterii privitoare la varsta iepurilor de casa sunt orientative. Ele sunt in functie de sortimentele de furajare folosite, modul de preparare a hranei, precum si de conditiile in care sunt crescuti.
In crescatoriile bine organizate, iepurii sunt individualizati (prin tatuaj la ureche sau cu crotalii numerotate), tinandu-se evidenta datei de nastere fiecaruia. Consultand aceasta evidenta, putem sti cu exactitate varsta iepurilor de casa din crescatoria respectiva
Raportează
licadanila 15 aprilie 2013  
Devine din ce in ce mai cautata din cauza faptului ca este o delicatesa care nu contine colesterol, nu are grasimi si in plus beneficiaza de proprietati curative pentru bolnavii de cancer. Carnea de iepure are un grad inalt de digestibilitate ea fiind bogata in aminoacizi esentiali.
La controlul chimic, continutul maxim de azot usor hidrolizabil nu trebuie sa depaseasca 32 mg la 100 de grame de carne.La examenul bacteriologic se admit maxim 3 - 4 coci / mm / camp microscopic.
Daca comparam carnea de iepure cu cea provenita de la alte animale domestice, aceasta se afla la loc de frunte. Se observa ca aceasta contine 40,15% substanta nutritiva fata de 32,62% cât contine carnea de gaina, 27,11% fata de carnea de porc, 24,61% fata de carnea de vitel si 24,20% fata de carnea de vaca. In plus, carnea de iepure este o carne usoara, savuroasa si deosebita de celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Eaeste dietiteca, sanatoasa, are un conţinut foarte mic de colesterol fiind recomandată de foarte mulţi medici nutriţionişti si este foarte solicitata pe piata externa.


1 Nivelul colesterolului de carne la iepure este mult mai mic decat la pui, curcan, vita, porc.
2 Iepurele are un procentaj mai mic de grasime decat gaina, curcanul, carnea de vita si carnea de porc
3 Acizii grasi nesaturati reprezinta 63% din totalul acizilor grasi .
4 Iepurele este bogat in proteine %.
5 Biroul de economie a casei, relatii cu statul SUA departamentul de agricultura a facut un test extensiv si a constatat ca produsul carne de iepuri domestic este cea mai hranitoare
6 Carnea de iepure este ideala pentru diete speciale, pentru bolile de inima, pentru dietele specifice varstnicilor, dieta cu sodiu putin, dieta pentru slabire,etc. (Rabbit production Cheek Patton Templeton).
7. Iepurele are 795 calorii. Puiul 810, Curcanul 1190, mielul 1420, vita 1440, Porcul 2050 calorii
8. Iepurii vor produce 3 kg de carne pentru aceasi cantitate de mancare si apa in timp ce o vaca va produce 0,5 kg de carne pentru aceasi cantitate de hrana si apa, sporul de crestere al iepurelui este deci de 4 ori mai mare.
9 Iepurii sunt cele mai crescute animale de pe pamant si au o carne sanatoasa.
10 In timp ce populatia lumii creste va fi mai putin pamant pentru a cultiva mancare.In aceste conditii, creterea iepurelui devine esentiala.
11 Franta este cea mai mare tara producatoare si consumatoare de carne de iepure iar in Ungaria sunt peste 10.000 de crescatori care produc iepuri pentru export in Italia.
12 Cresterea iepurilor are sansele sa devina o ocupatie deosebit de profitaibla cat de curand, deoarece carnea de iepure este ferita pana in acest moment de bolile care afecteaza celelalte animale a caror carne este consumata in mod curent (vaca, porcul). In plus, carnea de iepure este usoara, fara grasimi, alba, sanatoasa si fara colesterol, savuroasa si deosebita de toate celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Intra in recomandarile tuturor nutritionistilor din lume

- Carnea de iepure este des utilizata pentru protejarea sanatatii oamenilor fiind introdusa adesea in dietele speciale, cum ar fi cele pentru pacientii cu boli de inima, varste inaintate, scaderea in greutate, in dietele scazute in sodiu, si altele.
- Carnea de iepure este dietetică, cu calităţi gustative deosebite, fiind recomandată şi în hrana bolnavilor, copiilor şi bătrânilor. De asemenea, poate fi folosită şi la fabricarea mezelurilor de calitate superioară. Prin fierbere, prăjire sau la grătar rămâne cu un gust excelent de culoare albă, spre deosebire de cea provenită de la iepurele de câmp, care este roşie. Randamentul la iepurii de casă este foarte ridicat, ajungând până la 65%.
- O iepuroaica care cantareste 7 - 8 kg poate produce intr-un an, prin toti urmasii sai, o cantitate de aproximativ 320 kg de carne.Asta inseamna cu mult mai multa carne decat produce o vaca sau un porc. Si sa nu uitam ca pentru a creste o vaca sunt necesare doua hectare de pasune.Iepurii sunt cele mai productive animale domestice.
- Carnea iepurilor de casă face parte din categoria produselor dietologice. Organismul omului asimilează din carnea de iepure de casă 90% de proteine, pe cînd de vită – numai 62%;
Un kilogram de carne de iepure are doar 1.600 de calorii (spre deosebire de cea de pui - 1.800 cal/kg , vitel - 1.820 , curcan – 2.500 , miel - 3.100 , vita – 3.200 , porc – 4.400.
Carnea de iepure contine 22,0 % protide, 1,0 % lipide, zero glucide si 98 – 100 calorii la 100 gr carne.
- Cresterea iepurilor de casa este foarte bine dezvoltata in Europa, unde se realizeaza, de altfel, 85% din productia mondiala. Cei mai mari producatori de carne de iepure sunt Rusia, Ucraina, Franta si Spania.
- In Romania, in mod paradoxal, desi pentru moment nu se da o prea mare atentie cresterii iepurelui de casa, costul carnii sale este destul de ridicat ( 200-300 de mii lei / kg ), iar in restaurantele de lux este socotita o delicatesa.
Raportează
licadanila 5 martie 2013  
Tatuarea corecta a iepurelui
Miercuri, 04 Ianuarie 2012 10:11 cristis
Imprimare
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun


1. CÂND SE TATUEAZĂ LA CE VÂRSTĂ
- Iepurii se tatuează de obicei la 1,5 - 2 luni când încă sunt cu mama lor, acest aspect e verificat de maestrul de tatuaj cu ocazia tatuării. Dacă mama lor a murit, crescătorul este obligat să reţină urechile femelei pentru a atesta că aceea a fost mama iepuraşilor.
Există şi cazuri excepţionale când se tatuează exemplare mai mari de 2 luni, sau chiar adulte, deoarece nu au existat posibilităţi de tatuare - lipsă cleşte.



2. CINE TATUAEAZĂ IEPURII
- Maestrul responsabil cu tatuajele în cadrul clubului de iepuri.
După însuşirea regulilor corecte de tatuaj, fiecare membru poate tatua proprii iepuri, cu condiţia transmiterii datelor necesare înscrierii în registrul genealogic, şi cu respectarea tuturor procedurilor.



3. CARE IEPURI SE TATUEAZĂ
Se tatuează numai iepurii de rasă pură.
Din fiecare cuib prima data se tatuează masculii. Ei vor avea numărul din registru mai mic decât femelele surori.
Când se tatuează maestrul de tatuaje verifică ca fiecare exemplar tatuat să fie fără defecte grave, sau alte leziuni în diverse părţi ale corpului.


4. UNDE SE TATUEAZĂ
Se tatuează urechea stângă şi urechea dreaptă după regulile cunoscute.


5. MODEL TATUAJ
Urechea dreaptă - RO 1710 (RO= Romania; 17= indicativul asociatiei noastre; 10= indicativul crescatorului)

Urechea stângă - 05228 (LLA28) (LL= luna; A= anul; 28= numarul din registrul genealogic, (se primeste de la domnul dr. Usurelu)


6. CU CE SE TATUEAZĂ
Cu cleşte de tatuat iepuri special, pentru rase mari, mijlocii, şi mici...
Pentru rase mici şi pitice cu cleşte cu caractere mici.
Deoarece în România cleşte cu caractere mai mici de 7 mm nu se comercializează... se poate încerca tatuarea raselor pitice cu caracterele de 7 mm, cu condiţia, ca să existe suficient spaţiu pe ureche pentru tatuaj, în acest sens se elimină spaţiile libere dintre cifre si litere pentru micşorarea lungimii tatuajului prin anularea pauzelor dintre lună, an, nr. din reg. genealogic; sau dintre RO, ind. asociatiei şi ind. crescatorului.



7. CARE ESTE PROCEDURA DE TATUAJ CORECTĂ
- procedura corectă este următoarea: iepurii se tatuează de către maestrul de tatuaj al clubului, aceeaşi persoană ţine şi registrul genealogic.
Membrii clubului care au femele ce au fătat, anunţă din timp responsabilul cu registrul genealogic pentru rezervarea numerelor de înregistrare în registru, numere cu care se vor tatua iepurii respectivi.
În acelaşi timp crescătorul completează certificatul de montă, sau fişa femelei respective, documente care atestă existenţa cuibului cu ...n pui de iepuri de rasă.
Certificatul de montă va fi înmânat de crescător responsabilului cu registrul genealogic cu ocazia tatuării iepurilor, pentru a face înscrisurile necesare în registrul genealogic.



8. CARE ESTE TEHNICA
Tatuarea implică mai multe aspecte ce trebuiesc rezolvate - este nevoie de cleşte, de pastă de tatuaj, dar nu numai.
Tatuarea se realizează în mod normal de către 2 persoane - o persoană va ţine iepurele, alta îl va tatua.
Sunt necesare anumite acţiuni preliminare: trebuie să avem la dispoziţie o masă destul de înaltă ( circa 90 -100 cm) pentru a putea lucra lejer, fără a sta aplecaţi .
Întâi se degresează urechile iepuraşilor cu spirt medicinal şi vată, ambele urechi. Iepurii îi avem stocaţi individual în cuşti pentru a putea fi uşor identificabili spre tatuare. Hârtia cu numerele din registrul genealogic trebuie să fie la îndemână.
Tatuarea comportă o anumită tehnică - se alege locul propice tatuării evitând zona venei principale a urechii. Pasta de tatuat - tuşul trebuie să fie bine agitat înainte de aplicare . Se poate întâi composta urechea iar apoi să se aplice pasta de tatuat. După aplicare se maseză cu degetul urechea pentru ca pasta să intre în orificiile mici create. Masajul urechii este important pentru realizarea unui tatuaj omogen ce se poate citi uşor de către arbitri în cazul participării la concursuri, sau de către crescători pentru identificare.
Raportează
euromustang 9 februarie 2013  
Buna ziua tuturor crescatorilor de iepuri .
Euro Mustang avand in promovare produsele ca atare pe tot teritoriul romaniei , va face o promotie la pret de depozit la toata gama de produse .
Mai multe informatii telefonic sau pe e-mail.
In speranta unei colaborari , indiferent unde in Romania , va dorim o zi buna.
Raportează
seban 6 februarie 2013  
utile toate,multumim
Raportează
licadanila 6 februarie 2013  
Si eu multumesc celor ce m-au invatat !
Succes si doamne ajuta!
Raportează
c4rment 29 ianuarie 2013  
Multumim pentru informatii!De folos!
Raportează
euromustang 21 ianuarie 2013  
EuroMustang S.R.L. unic distribuitor , promoveaza , comercializeaza si distribuie in Romania produsele producatorului italian Eurofiocchi unic producator de hrana multivitaminizata ( NoN OGM ) pentru animale -sub forma de fulgi.
Producătorul este implicat zilnic în realizarea unui standard de calitate tot mai mare a acestor produse care nu sunt simple amestecuri de cereale, legume şi leguminoase, dar o hrană capabilă să satisfacă cu măsură aportul vitaminizat şi mineralizat asigurând exigenţele nutritive la toate animalele:
Hrana multivitaminizata (NoN OGM): Linia Cai-reproducere-activitate-competitie; Linia Bovine de carne , intarcare ingrasare finisare ; Vaci in lactatie; Linia Ovine caprine; Linia Porcine; Linia Iepuri;
Raportează
feo4you 26 decembrie 2012  
Felicitari pt achizitie
Raportează
licadanila 26 decembrie 2012  
Multumesc Andrei!
E ceva necesar pt un crescator, nu?
Raportează
licadanila 8 august 2012  
x-Tatuarea la iepurii de rasa
Descriere album: Daca te uiti la setul de tatuaj o sa vezi ca fiecare numar si litera este facut dintr-o multime ce formeaza o sigura litera digitala.Cand clestele de tatuaj este inchis pe urechea iepurelui formeaza o serie de gauri mici.Atunci acea zona se freaca cu cerneala de tatuat . Cerneala de tatuaj care se duce in gauri devine permanenta in timp ce cerneala ce ramane la suprafata se va sterge. Te vei intreba daca tatuajul este dureros pentru iepure. Raspunsul este Da ,dar doar pentru un scurt timp.La fel ca si pentru noi oamenii cand ne facem gauri in urechi.
Tatuajul reprezinta o metoda permanenta de a deosebi un iepure de altul.Tatuajele sunt necesare pentru rezultate insa este la fel de important pentru o buna intretiinere a evidentei si ar trebui sa fie o parte importanta din programul dumneavoastra managerial de crestere a iepurilor. Daca aveti un program mai mic nu ar fi practic sa cheltuiti bani pentru a cupara consumabile necesare tatuari mai ales daca esti la inceput .Intraba altui crescatori daca iti pot tatua ei animalele pentru inceput. Sansele sunt ca 4 conducatori sau membri cluburilor locale sa fie de accord sa te ajute.
Tatuajul poate sa fie un numar ,un cuvant sau o combinatie . Poti dezvolta un sistem de tatuaj ca sa ti se potriveasca.Majoritatea seturilor de tatuaje sunt limitate la 5 numere ori litere pentru fiecare tatuaj deci fi sigur ca iei asta in calcul.
Cum se face tatuajul

Pe moment ce iepuri se inmultesc vei dori sa inveti cum sa iti tatuezi propriul animal.Uita-te la alti crescatori cand fac tatuaje.
Uite niste sfaturi despre tatuaj care te-ar putea ajuta.

practica prin a pune numarul sau litera in clestele de tatuaj.Dupa care pune pe o bucata de hartie pentru a verifica ce ai in cleste.Este foarte usor sa ai 21 cand de fapt tu vrei 12.Verificand pe o hartie mai intai vrei evita multe greseli.
Alege iepuri care nu sunt de calitate pentru primele tale tatuaje
Foloseste o mica carpa imbibata cu alcool sanitar pentru a sterege interiorul urechi inainte de a tatua.,in felul acesta se curata suprafata de uleiurile natural si permite cerneli sa adere mai bine.
Inainte de a tatua uite te la interiorul urechii stangi.trebuie sa poti vedea vase de sange care sunt chiar sub piele gaseste un loc unde nu sunt vase mari si incearca sa plasezi tatuajul acolo Chiar daca planuiesti cu atenti poti lovi un vas de sange.Asta va cauza sangerare dar apasand usor o poti opri.Sangerarea poate sterge tatuajul scotand cerneala din gauri,evitand vasele de sange poti face un tatuaj bun.Cere unui prieten sa tina bine iepurele cat timp tu pui clestele de tatuaj pe urechea iepurelui.
Capsarea cu clestele pe urechea iepurelui este partea cea mai grea deoarece nimeni nu vrea sa fac rau unui animal si le este frica sa nu apese prea tare.Incearca sa te linistesti cu gandul ca durerea dureaza doar un scurt timp.Elibereaza prinderea clestelui imediat dupa ce l-ai inchis si ce a fost mai rau s-a terminat .Este greu sa spui exact cat de mult sa inchizi clestele pentru a asigura un tatuaj bun.Daca tatuezi iepuri tineri urechea lor tanara va necesita doar o presiune egala cu cea care o folosim sa testam tatuajul pe hartie.Animalele mari invarsta au pielea mai groasa deci este nevoie de o presiune la mai mare cand gaurim.

Dai iepurelui cateva secunde sa se calmeze si dupa aceea uite te inauntrul urechi.Tatuajul tau va aprea ca o serie de ace. Acum esti gata sa aplice cerneala de tatuaj.Se poate folosi o periuta de diniti mai veche.Uni iepuri par a nu fi deranjati de acesta parte a procedurii.

Nu te ingrijoara excesul de cerneala se va sterge ori mama iepuroaica il va curata.Daca nu s a curatat pana cand iepurele intra intr o expozitie il poti curata in asa fel incat tatuajul sa fie mai usor de citit.Foloseste un tesut pe care ai pus vaselina sau servetele pentru bebelusi pentru a sterge exesul de cerneala din ureche.
Raportează
licadanila 7 august 2012  
INMULTIREA IEPURILOR
Ai unul sau mai multi iepurasi acasa, care au ajuns la maturitate, si te-ai gandit ca e momentul sa ai si "nepoti", fie pentru a-ti mari familia, fie pentru a-i face cadou prietenilor sau doar a-i comercializa. Iepurii sunt mamifere care se inmultesc foarte usor si cu o prolificitate printre cele mai ridicate din lumea animala. Insa si aici trebuie tinut cont de niste reguli de baza, simple, dar esentiale pentru a avea animale sanatoase si fericite.

Varsta
Iepurii pot fi inmultiti numai cand ajung la maturitate, cand organele sexuale sunt complet formate si adaptate pentru a procrea. La rasele mici de iepuri maturitatea sexuala e atinsa la 5 luni (femelele), respectiv 6 luni (masculii). Rasele medii la 6 luni (femelele) si la 7 luni (masculii). La rasele mari si uriasi acest stadiu e atins mai tarziu: 8 luni pentru femele si 9 luni pentru masculi.

Frecventa
Iepuroaicele, spre deosebire de alte mamifere, nu au ciclu mentrual periodic, deci nu intra in calduri. Ele elibereaza ovulele la 10-12 ore de la imperechere. Astfel putem spune ca iepuroaicele sunt apte de procreat tot timpul. O femela poate fata si de 10 ori pe an, insa aceasta e o suprasolicitare a organismului si nu e recomandata. Pentru a evita suprapopularea nu lasati niciodata femelele impreuna cu masculii in aceeasi cusca. Zicala "a se inmulti ca iepurii" e cat se poate de adevarata. Mai ales ca iepurii beneficiaza si de o prolificitate foarte buna, aproximativ 8-12 pui la o fatare. Inmultind aceste valori cu numarul de potentiale imperecheri dintr-un an ajungem undeva la peste 100 de urmasi de la o singura mama. Asa ca pentru a controla inmultirea tineti separati indivizii de sexe opuse.

Masculii la fel sunt dispusi a se imperechea in orice moment. Totusi pentru o eficacitate maxima a actului sexual, adica fecundarea tuturor ovulelor este bine ca un mascul sa nu fie dat la monta mai mult de 7 ori pe saptamana, arareori de 2 ori pe zi. Intr-o crescatorie mica, de familie, ar trebui sa fie cam un mascul la 8-9 femele.

Alegerea viitorilor parinti
Pentru a avea urmasi de calitate trebuie in primul rand sa avem genitori (parinti) de valoare. De aceea vor fi alesi pentru reproducere doar acele exemplare care corespund cat mai bine standardului rasei respective sau care au cel mai bine exprimate caracteristicile pe care dorim sa le obtinem de la urmasi. Nu inmultiti iepurii daca: doriti sa experimentati ce va rezulta din combinarea a doua rase sau a doi indivizi de culori diferite (pentru aceasta studiati determinismul genetic al culorilor). Intotdeauna imperecheati indivizi ai aceleiasi rase sau cel putin din categorii asemanatoare (nu un pitic cu un urias). Scoateti de la reproductie acei indivizi cu boli genetice sau care nu au o stare de sanatate propice imperecherii. Daca unul din parteneri are de exemplu diaree sau orice boala contagioasa, o poate transmite si celuilalt.

IMPORTANT: nu imperecheati frate cu sora! Pot rezulta urmasi cu anormalitati sau mai firavi. In schimb orice combinatie de tipul mama-fiu sau tata-fiica este posibila. Desi idealul in genetica e sa imperechem indivizi cat mai diferiti genetic, pentru a avea urmasi cat mai viabili.

Gestatia
La iepuri gestatia dureaza 30-32 de zile din momentul in care a avut loc monta. Totusi pentru a fi siguri daca iepuroaica e gestanta la 14 zile se poate efectua o palpare a abdomenului, cu blandete, simtind la un moment dat intre degetul mare si index niste formatiuni ca boabele de strugure (puiutii). Acest control nu trebuie facut mai devreme deoarece pot fi afectati iremediabil puii. O alta tehnica folosita de unii crescatori e imperecherea femelei inca o data la 14 zile. Daca e gravida atunci ea va refuza masculul. Totusi unele femele pot accepta iepuroiul si daca sunt gestante. Cum la iepuri uterul are forma de Y e foarte posibil ca prima gestatie sa fie doar intr-un corn, iar a doua sa se produca in celalalt corn. Astfel pot aparea dificultati in sarcina si la nastere, puii din a doua runda de imperechere fiind nascuti prematur. Deci cel mai bine e sa se renunte la aceasta metoda de verificare a gestatiei.

Nasterea
Survine la aproximativ o luna de la imperechere. Cu cateva zile inainte sau chiar de la debutul sarcinii, e bine sa puneti in cusca iepuroaicei un cuib/o cutie pentru fatat. In apropierea momentului nasterii mama va incepe sa-si amenajeze cuibul strangand paie si smulgandu-si par de pe piept si burta pentru a amenaja cat mai confortabil culcusul. Nasterea are loc repede, in general noaptea. Puii sunt fara par si cu pleoapele alipite, ascunsi prin culcus. Nu e recomandat sa fie atinsi in primele zile, deoarece femela detectand mirosuri straine ar putea sa ii refuze de la alaptat sau chiar sa-i arunce din cuib, uneori chiar sa ii manance. E bine ca femela sa aiba in cusca dupa fatare apa si hrana.

Iepuroaicele sunt mame extrem de devotate si grijulii cu puii lor, care sunt niste nazbatii ambulante si extrem de dragalasi. Nu inmultiti iepurii doar pentru a va bucura de simpaticia puiutilor, luati in considerare si faptul ca acestia vor creste si vor deveni adulti, iar asta se intampla destulde repede, au un ritm de crestere alert. Respectati animalele pentru ceea ce sunt ele nu doar pentru aspect. Cu multa afectiune daruita iepurasul poate fi un animal de companie ideal.
provimi 2 sapt continuu cate 2 ml la litru si apoi 2 pauza nutrisure-pt o crestere buna

Sursa: Nicolae Hasegan
Raportează
csengerimiki 10 februarie 2012  
BRAVO>
Raportează
licadanila 6 martie 2012  
multumesc mult!
Doamne ajuta!
Raportează
radku 31 ianuarie 2012  
felicitari
Raportează
licadanila 31 ianuarie 2012  
Asemenea!
Tot respectul!
Raportează
licadanila 24 ianuarie 2012  
O iepuroaica care cantareste 7 - 8 kg poate produce intr-un an, prin toti urmasii sai, o cantitate de aproximativ 320 kg de carne !!!
Asta inseamna mai multa carne decat produce o vaca. Și sĂ nu uităm ca pentru a crește o vaca sunt necesare doua hectare de pasune. Iepurii sunt cele mai productive animale domestice.

La aceiasi cantitate de furaj si apa, un iepure va produce 3 kg de carne iar o vaca va produce doar 0,75 kg. deci sporul de crestere al iepurelui este de 4 ori mai mare. Deoarece carnea de iepure este un aliment mult mai sanatos decat carnea de vitel, este de doua ori mai scumpă pe piață !
Raportează
floriniepurila 7 august 2011  
rasa este omologata sub numele de "Marele Berbec"
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.