paprikas de iepure
Ingrediente :
- carne de iepure
- 2 buc. de ceapa ( sau o legatura de ceapa verde)
- 3 buc. de ceapa rosie
- 3 gogosari ( sau ardei gras)
- 4-5 catei usturoi
- foii de dafin
- 1/2 lingura boia iute (sau dulce dupa preferinta)
- 3 linguri de untura ( sau ulei aproximativ 150 ml)
- o legatura de patrunjel verde
- aproximativ 1/2 kg de cartofi
- sare , piper dupa gust
Mod de preparare:
Se transeaza iepurele dupa ce a fost spalat bine cu apa rece. Ceapa,ceapa rosie,gogosarii se taie cubulete iar usturoiul se feliaza. Intr-un vas se pune la incins 3 linguri de untura pe care se vor calii legumele de mai sus enumerate .Se adauga bucatile de iepure ,se condimenteaza cu sare, piper si se lasa cateva minute la prajit impreuna.Se presara deasupra 1/2 lingura boia iute si se toarna deasupra apa cat sa acopere carnea .Se lasa sa fiarba acoperit la foc mic (daca carnea nu e bine fiarta si apa a scazut se mai poate adauga apa ).
In timp ce carnea fierbe in sos,se curata catofii.Se spala si se taie rondele.Daca carnea e fiarta mai bine de jumate se adaugam cartofii taiati si foii de dafin.Se amesteca si se lasa sa fiarba impreuna pana ce fierb si cartofii si inainte de a lua cratita de pe foc se adauga si patrunjelul verde tocat iar apoi se lasa sa dea in clocot( daca mai e nevoie se adauga cate un pic de apa pana sunt bine fierti si cartofii ) .
Se serveste alaturi de muraturi sau salate de sezon si neaparat o bere rece.
(reteta copiata de la lucianiezan - lucianiezan.sunphoto.ro/ )
Invata sa prepari friptura de iepure la tava cu cartofi si ciuperci.
Friptura de iepure la tava - simpla dar delicioasa
Pentru a pregati asa cum trebuie o friptura de iepure la tava ai nevoie de:
1 iepure care sa cantareasca aproximativ 1,5 kg
3-4 cartofi medii
O conserva de ciuperci
2-3 rosii
O legatura de patrunjel tocat
4-5 catei de usturoi
Sare, piper, oregano
Un pahar de vin
Cel mai gustos iepure la tava este acela impanat. De aceea iti recomandam sa il impanezi cu catei de usturoi si cu cateva bucatele de slanina afumata. Dupa ce ai facut asta, pune putin ulei intr-o tava larga si apoi pune iepurele. Baga-l la cuptor pentru aproximativ 10 minute. Intre timp, curata cartofii si taie-i in bucati. Condimenteaza-i cu sare, piper si oregano. Scoate iepurele din cuptor si pune in tava pe langa el cartofii si ciupercile. Acopera intreaga suprafata a tavii pentru ca legumele sa se faca cat mai uniform. Pune apa pana ce legumele vor fi acoperite pana la jumatate. Da tava la cuptor din nou si lasa iepurele pana cand se rumeneste putin carnea. Este foarte important ca iepurele sa fie bine facut, deoarece are tendinta de a se face la suprafata si de a ramane nefacut in interior.
Putin vin alb pentru friptura de iepure la cuptor
Cand esti aproape de a scoate iepurele din cuptor definitiv, toarna peste el si peste cartofi pharul de vin. Dupa ce ai turnat vinul, friptura de iepure la tava nu trebuie sa mai stea in cuptor mai mult de 5 minute.
Parea mai complicat de preparat dar vezi bine ca nu este deloc asa. Si, daca accepti un sfat, oricat de complicate ar fi fost reteta, o friptura de iepure la tava merita intotdeauna efortul.
POFTA BUNA!
O prezentare de exceptie!
Domnule Lica,si eu sant un impatimit al mancarurulor bune si sanatoase... poate vreodata o sa te am invitat la masa!
Numai bine si ....pofta buna!
Foarte bine!
Si eu la randul meu le-am luat de la altii, o parte din retetele-am preparat personal (sunt un bucatar pasionat) apoi le-am postat sa se informeze si altii.
Succes si pofta buna!
Iaca o reteta care pare sa fie romaneasca de-a binelea, numai ca nu-i. E italiana, dar nu-i nici un pacat in chestia asta, e chiar interesant sa vezi cum au stiut italienii sa puna pardalnica de polenta pe mesele cele mai pretentioase. Nu-i o reteta chiar simpla, timpul de fierbere e destul de mare, dar va asigur ca n-o sa regretati, aromele mediteraneene care se degaja si gustul absolut deosebit recompensand pe de-a-ntregul timpul petrecut langa cratita. Incercati si va veti convinge.
Pentru 4 persoane, lista de achizitii arata asa: 1 iepure de circa 1,5 kg, gata curatat, 1 l vin rosu zdravan, 1/2 l vin alb sec, 1/2 l otet de vin alb, 50 g costita, 1 ceapa, 3 catei mari de usturoi, 2 hamsii, 2 linguri de capere, dafin, rozmarin, salvie, ulei de masline, sare, piper si ardei iute, 250 g mamaliga rece, taiata cubulete.
Taiati iepurele bucatele si spalati-l intr-un castron in care ati amestecat otetul si vinul alb. Scurgeti bucatile de carne si puneti-le intr-un vas curat. Adaugati usturoiul curatat, 1 ramura de rozmarin (sau o lingurita de rozmarin uscat), cateva frunze de salvie si de dafin, acoperiti-l cu vinul rosu si lasati la marinat cateva ore sau peste noapte. Tocati marunt ceapa si costita, caliti-le in ulei (cateva linguri), adaugati bucatile de carne si rumeniti totul la foc iute timp de vreo 20 de minute. Intre timp, tocati hamsiile dezosate, caperele, cateva frunze de salvie, ceva rozmarin si putin ardei iute (sau mai mult, dumneavoastra decideti).
Cand carnea va fi rumenita, puneti-le pe cele de mai sus langa ea, turnati cam 1/2 pahar de ulei si amestecati. Cand carnea a absorbit aproape in intregime uleiul, stingeti cu zeama strecurata a marinatei, micsorati focul la minimum, acoperiti si lasati totul sa fiarba vreo 2 ore. Sosul trebuie sa devina concentrat si destul de gros. Cand e aproape gata, rumeniti cubuletele de mamaliga intr-o tigaie antiaderenta cu putin ulei, puneti totul pe un platou si serviti.
Vinul? Un rosu zdravan, care sa poata face fata cu succes. Eu zic sa incercati un Cabernet Sauvignon de Recas, dar daca o fi de la Sâmbureşti, rau n-o sa va fie.
Pastrama de iepure-( de le lucianiezan )
Ingrediente:
-carcasa de iepure ( spalat bine
-ceapa mare
-5 catei usturoi
-sare
-piper( macinat sau boabe)
-cimbru
-foi de dafin
-vegeta
-boia dulce
-morcov
Mod de preparare:
Preparare Bait:
Se pune intr-o oala 5l apa la fiert.Se baga in apa sare,cepa taiata bucati mari,usturoiul taiat bucati,piper,cimbru,foi dafin,vegeta ,boia dulce si morcov.Cantitatea condimentelor nu este specificata.Se pun dupa gust.Se lasa pana da in clocot apoi se ia de pe foc si se lasa cu capacul pe oala pana se raceste.
In alt vas se pune sare,se da cu sare pe carnea de iepure si se baga in vasul respectiv.Dupa ce s-a racit baitul,acesta se toarna peste carne si se lasa 24h,intorcandu-se carnea in vas dupa 12h.Dupa ce se scoate carnea din bait,se pune o zi la uscat.Apoi se unge cu untura sau ulei( 150ml),mujdei de usturoi si boia iute si se pune la fum 2 h.Se lasa o zi fara fum apoi se pune din nou tot 2 h.Se scoate de la fum si se lasa 5 zile la ustuit.Se serveste cruda sau fripta.
Pofta buna!!
CARNEA DE IEPURE
- se prefera rasele mai rustice si colorate - Chinchilla mare, Neo.rosu, Burgunder, Argintiu francez, Argintiu german.
In sistem industrial iepurii se sacrifica la greutati 2,2...3kg, la varsta de 10...12 saptamani dintr-un motiv f.bine intemeiat - dupa aceasta varsta, respectiv greutate creste consumul specific si scade intensitatea sporului in greutate - deci devine nerentabila cresterea in continuare.
Beneficiile consumului regulat de carne de iepure:
- nivelul colesterolului din carnea de iepure este mult mai mic decat la pui, curcan, vita, porc.
- iepurele are un procentaj mai mic de grasime decat gaina, curcanul, carnea de vita si carnea de porc.
- acizii grasi nesaturati reprezinta 63% din totalul acizilor grasi.
- iepurele este bogat in proteine.
- carnea de iepure este ideala pentru diete speciale, pentru bolile de inima, pentru dietele specifice varstnicilor, dieta cu sodiu putin, dieta pentru slabire, etc.
- carnea de iepure are 795 calorii, carnea de pui 810 calorii, carnea de curcan 1190 calorii, carnea de miel 1420 calorii, carnea de vita 1440 calorii, carnea de porc 2050 calorii.
- carnea de iepure este ferita pana in acest moment de bolile care afecteaza celelalte animale a caror carne este consumata in mod curent (vaca, porcul). In plus, carnea de iepure este usoara, fara grasimi, alba, sanatoasa si fara colesterol, savuroasa si deosebita de toate celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Intra in recomandarile tuturor nutritionistilor din lume.
- carnea de iepure poate fi folosita si la fabricarea mezelurilor de calitate superioara. Prin fierbere, prajire sau gatita la gratar, carnea ramane cu un gust excelent, de culoare alba, spre deosebire de cea provenita de la iepurele de camp, care este rosie.
- randamentul la iepurii de casa este foarte ridicat, ajungand pana la 65%.
- carnea iepurilor de casa face parte din categoria produselor dietologice, organismul omului asimileaza din carnea de iepure de casa 90% proteine, pe cand, din carnea de vita – numai 62%.
- un kilogram de carne de iepure are doar 1.600 de calorii, carnea de iepure contine 22,0 % proteine, 1,0 % lipide, zero glucide si 98 – 100 calorii la 100 grame carne de iepure.
- in Romania, in mod paradoxal, desi pentru moment nu se da o prea mare atentie cresterii iepurelui de casa, costul carnii sale este destul de ridicat ( 20 – 30 lei / kg ), iar in restaurantele de lux este socotita o delicatesa.
Deci, carnea de iepure este foarte recomandata pentru:
- cei care sunt preocupati de aportul scazut de calorii;
- cei care au probleme cardiovasculare si se impune ca nivelul lipidelor si al colesterolului sa fie scazut;
- copii, adolescenti si femeile insarcinate, deoarece au o nevoie tot mai mare de proteine, fier si vitamine.
- carnea de iepure, spre deosebire de cea de vita sau de oaie, care au un pronuntat miros specific, adesea neagreat de consumatori, are un miros fin, placut si neintepator. Ea are un gust mai dulce, asemanatoare oarecum cu cea de pasare, fiind extrem de apreciata de nutritionisti pentru calitatile sale dietetice indiscutabile.
Produsele din carne de iepure au un nivel de colesterol mult mai mic decat cel al carnii de pui, curcan, vita sau porc.
Carnea de iepure este des utilizata pentru protejarea sanatatii fiind introdusa adesea in dietele speciale, cum ar fi cele pentru pacientii cu boli de inima, varste inaintate, diete scazute in sodiu, scadere in greutate si altele.
Sa nu va mirati daca veti auzi spunandu-se despre carnea de iepure ca este cea mai sanatoasa.
De asemenea, carnea de iepure are un procent de grasime mai mic decat cea de pui, curcan, vita sau porc.
Este mai bogata in proteine .Este cea mai hranitoare carne pentru organismul omului.Poate fi consumata in orice perioada din an si este recomandata mai ales in perioada lunilor fierbinti de vara.
O iepuroaica care cantareste 7 - 8 kg poate produce intr-un an, prin toti urmasii sai, o cantitate de aproximativ 320 kg de carne WOW !!! Asta inseamna mai multa carne decat produce o vaca.
Si sa nu uitam ca pentru a creste o vaca sunt necesare doua hectare de pasune.
Iepurii sunt cele mai productive animale domestice.
La aceiasi cantitate de furaj si apa, un iepure va produce 3 kg de carne iar o vaca va produce doar 0,75 kg. deci sporul de crestere al iepurelui este de 4 ori mai mare.
Desi carnea de iepure este un aliment mult mai sanatos decat carnea de vitel, este de doua ori mai ieftina pe piata.
Datorita calitatilor nutritive ale laptelui matern, un pui de iepure isi dubleaza greutatea in primele 6 zile de la nastere.Asta reprezinta o crestere foarte rapida, daca facem comparatie cu alte specii.
Un purcel isi va dubla volumul in 14 zile, un vitel in 47 zile, iar un nou nascut al speciei noastre in ... 160 de zile.
Dieta iepurelui consta ,in medie, din 40% lucerna sau fan si 60% cereale (ovaz, grau, orz , soia, etc), ceea ce reprezinta o alimentatie simpla si nepretentioasa raportat la cantitatile de carne si alte produse obtinute.Practic, putem spune ca iepurii cresc din “nimic” si produc totusi cea mai sanatoasa carne.
Primele crescatorii sistematice de iepuri au aparut odata cu imperiul roman .Ei erau crescuti in tarcuri si hraniti cu furaje simple .Cresterea micilor urechiati a fost preferata fata de cresterea animalelor de talie mare .De ce ? Pentru ca in acea perioada nu exista inca metoda conservarii carnii in congelator prin temperaturi scazute :) In trecut, iepurii erau transportati pe corabii si eliberati (in vederea inmultirii) pe insule de pe rutele marine intens circulate.Neexistand pradatori, iepurii se inmulteau exploziv. Ulterior, erau vanati si introdusi in meniu de catre marinarii care acostau pe insulele respective. In 1859 o singura pereche de iepuri a fost adusa din Europa si eliberata in tinutul Victoria de pe continentul Australia. Intr-un interval de 30 de ani, urmasii acelei perechi numarau deja aproximativ 20 de milioane de capete.
Iepure in stil vanatoresc (Coniglio alla cacciatora)
Imagine
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g carne de iepure, taiata in bucati de marime potrivita; 50 g faina; 100 ml vin rosu, sec; 1 ceapa, taiata in patru si mai apoi tocata julien; 4 catei de usturoi, tocati marunt; 300 g mix de ciuperci de padure (eu am folosit congelate); 400 g rosii cuburi; 1 tulpina de telina, tocata marunt; 10-12 masline negre, nesarate, fara samburi, taiate in 4; 1 morcov mic, taiat rondele; 1 ardei gras, taiat fasii subtiri; 1 lingurita boia de ardei dulce; 1 lingurita patrunjel; 1 lingurita oregano; 6 linguri ulei de masline; 1/2 lingurita sare; 1/2 lingurita piper negru.
Preparare iepure alla cacciatora: Puneti intr-un castron faina, sarea, piperul negru, boiaua de ardei dulce si amestecati.
Tavaliti mai apoi bucatile de carne prin faina condimentata, scuturati excesul de faina si lasati-le deoparte pe o farfurie.
Incingeti 6 linguri de ulei in wok, in care puneti mai apoi bucatile de carne. Rumeniti iepurele pana ce capata o culoare brun-aurie, dupa care scoateti carnea intr-un castron.
In acelasi ulei in care ati rumenit carnea, adaugati ceapa si usturoiul, pe care caliti-le un pic, nu mai mult de 30 de secunde pentru ca uleiul este deja bine incins si riscati sa ardeti ceapa.
Continuati prin a adauga in tigaie tulpina de telina, morcovul si ardeiul gras, pe care de asemenea sotati-le cca. 30 de secunde, dupa care puneti in tigaie si ciupercile (nedecongelate).
Amestecati si gatiti, la foc mediu, pana ce se evapora toata apa pe care o lasa ciupercile (aproximativ 5-6 minute).
Cand in wok nu mai este lichid deloc, adaugati cuburile de rosii, amestecati, lasati sosul sa inceapa sa fiarba, dupa care puneti si bucatile de carne. Turnati vinul, amestecati, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba, la foc mic, timp de 30 de minute (pana ce carnea este fiarta).
Dupa 30 de minute adaugati maslinele, patrunjelul si oregano, amestecati si stingeti focul.
Iepurele in stil vanatoresc este gata pentru a fi servit, asadar puneti in farfurii si savurati aceasta delicioasa tocana in compania unei mamaligute
Bon Apetit!
PASTRAMĂ DE CĂPRIOARĂ
Ingrediente:
- 3 kilograme carne căprioară- 66 g sare mare
- 6 g piper pisat
- 3 g silitră
- 6 g zahăr
- 15 g boia de ardei
- 6 g coriandru
- 90 g usturoi pisat
Mod de preparare:
Carnea de căprioara se taie în bucăţi groase de 2-3 cm şi late de 4-5 cm, iar în lungime se lasă aşa cum iese din tăietura. Condimentele se amestecă şi cu o parte din ele se freacă carnea care se aşează îndesată într-un vas emailat şi pe deasupra se presară restul de condimente. Deasupra se pune un fund de lemn, pe el o greutate şi se lasă timp de 2-3 zile la fum, în condiţii de temperatură normală a mediului ambiant, sau la fum fierbinte pentru circa 3 ore. Pastrama se serveşte numai rece, tăiată subţire.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Ingrediente :
- carne de iepure
- 2 buc. de ceapa ( sau o legatura de ceapa verde)
- 3 buc. de ceapa rosie
- 3 gogosari ( sau ardei gras)
- 4-5 catei usturoi
- foii de dafin
- 1/2 lingura boia iute (sau dulce dupa preferinta)
- 3 linguri de untura ( sau ulei aproximativ 150 ml)
- o legatura de patrunjel verde
- aproximativ 1/2 kg de cartofi
- sare , piper dupa gust
Mod de preparare:
Se transeaza iepurele dupa ce a fost spalat bine cu apa rece. Ceapa,ceapa rosie,gogosarii se taie cubulete iar usturoiul se feliaza. Intr-un vas se pune la incins 3 linguri de untura pe care se vor calii legumele de mai sus enumerate .Se adauga bucatile de iepure ,se condimenteaza cu sare, piper si se lasa cateva minute la prajit impreuna.Se presara deasupra 1/2 lingura boia iute si se toarna deasupra apa cat sa acopere carnea .Se lasa sa fiarba acoperit la foc mic (daca carnea nu e bine fiarta si apa a scazut se mai poate adauga apa ).
In timp ce carnea fierbe in sos,se curata catofii.Se spala si se taie rondele.Daca carnea e fiarta mai bine de jumate se adaugam cartofii taiati si foii de dafin.Se amesteca si se lasa sa fiarba impreuna pana ce fierb si cartofii si inainte de a lua cratita de pe foc se adauga si patrunjelul verde tocat iar apoi se lasa sa dea in clocot( daca mai e nevoie se adauga cate un pic de apa pana sunt bine fierti si cartofii ) .
Se serveste alaturi de muraturi sau salate de sezon si neaparat o bere rece.
(reteta copiata de la lucianiezan - lucianiezan.sunphoto.ro/ )
Multumesc!
Delicios!
Nu o fac pt concurs, ci doar din placerea de a gati ceva frumos si gustos...
(mai jos)
Sa aveti pofta in continuare!
:))))
Sunt retete luate din diferite surse, dar gatite si savurate in propria bucatarie...
Poftim la masa :D
Friptura de iepure la tava - simpla dar delicioasa
Pentru a pregati asa cum trebuie o friptura de iepure la tava ai nevoie de:
1 iepure care sa cantareasca aproximativ 1,5 kg
3-4 cartofi medii
O conserva de ciuperci
2-3 rosii
O legatura de patrunjel tocat
4-5 catei de usturoi
Sare, piper, oregano
Un pahar de vin
Cel mai gustos iepure la tava este acela impanat. De aceea iti recomandam sa il impanezi cu catei de usturoi si cu cateva bucatele de slanina afumata. Dupa ce ai facut asta, pune putin ulei intr-o tava larga si apoi pune iepurele. Baga-l la cuptor pentru aproximativ 10 minute. Intre timp, curata cartofii si taie-i in bucati. Condimenteaza-i cu sare, piper si oregano. Scoate iepurele din cuptor si pune in tava pe langa el cartofii si ciupercile. Acopera intreaga suprafata a tavii pentru ca legumele sa se faca cat mai uniform. Pune apa pana ce legumele vor fi acoperite pana la jumatate. Da tava la cuptor din nou si lasa iepurele pana cand se rumeneste putin carnea. Este foarte important ca iepurele sa fie bine facut, deoarece are tendinta de a se face la suprafata si de a ramane nefacut in interior.
Putin vin alb pentru friptura de iepure la cuptor
Cand esti aproape de a scoate iepurele din cuptor definitiv, toarna peste el si peste cartofi pharul de vin. Dupa ce ai turnat vinul, friptura de iepure la tava nu trebuie sa mai stea in cuptor mai mult de 5 minute.
Parea mai complicat de preparat dar vezi bine ca nu este deloc asa. Si, daca accepti un sfat, oricat de complicate ar fi fost reteta, o friptura de iepure la tava merita intotdeauna efortul.
POFTA BUNA!
Domnule Lica,si eu sant un impatimit al mancarurulor bune si sanatoase... poate vreodata o sa te am invitat la masa!
Numai bine si ....pofta buna!
Toata stima domnu' Georghita!
Si eu la randul meu le-am luat de la altii, o parte din retetele-am preparat personal (sunt un bucatar pasionat) apoi le-am postat sa se informeze si altii.
Succes si pofta buna!
Pentru 4 persoane, lista de achizitii arata asa: 1 iepure de circa 1,5 kg, gata curatat, 1 l vin rosu zdravan, 1/2 l vin alb sec, 1/2 l otet de vin alb, 50 g costita, 1 ceapa, 3 catei mari de usturoi, 2 hamsii, 2 linguri de capere, dafin, rozmarin, salvie, ulei de masline, sare, piper si ardei iute, 250 g mamaliga rece, taiata cubulete.
Taiati iepurele bucatele si spalati-l intr-un castron in care ati amestecat otetul si vinul alb. Scurgeti bucatile de carne si puneti-le intr-un vas curat. Adaugati usturoiul curatat, 1 ramura de rozmarin (sau o lingurita de rozmarin uscat), cateva frunze de salvie si de dafin, acoperiti-l cu vinul rosu si lasati la marinat cateva ore sau peste noapte. Tocati marunt ceapa si costita, caliti-le in ulei (cateva linguri), adaugati bucatile de carne si rumeniti totul la foc iute timp de vreo 20 de minute. Intre timp, tocati hamsiile dezosate, caperele, cateva frunze de salvie, ceva rozmarin si putin ardei iute (sau mai mult, dumneavoastra decideti).
Cand carnea va fi rumenita, puneti-le pe cele de mai sus langa ea, turnati cam 1/2 pahar de ulei si amestecati. Cand carnea a absorbit aproape in intregime uleiul, stingeti cu zeama strecurata a marinatei, micsorati focul la minimum, acoperiti si lasati totul sa fiarba vreo 2 ore. Sosul trebuie sa devina concentrat si destul de gros. Cand e aproape gata, rumeniti cubuletele de mamaliga intr-o tigaie antiaderenta cu putin ulei, puneti totul pe un platou si serviti.
Vinul? Un rosu zdravan, care sa poata face fata cu succes. Eu zic sa incercati un Cabernet Sauvignon de Recas, dar daca o fi de la Sâmbureşti, rau n-o sa va fie.
Pascal Gheorhita (dejdej.sunphoto.ro/)
Pastrama de iepure-( de le lucianiezan )
Ingrediente:
-carcasa de iepure ( spalat bine
-ceapa mare
-5 catei usturoi
-sare
-piper( macinat sau boabe)
-cimbru
-foi de dafin
-vegeta
-boia dulce
-morcov
Mod de preparare:
Preparare Bait:
Se pune intr-o oala 5l apa la fiert.Se baga in apa sare,cepa taiata bucati mari,usturoiul taiat bucati,piper,cimbru,foi dafin,vegeta ,boia dulce si morcov.Cantitatea condimentelor nu este specificata.Se pun dupa gust.Se lasa pana da in clocot apoi se ia de pe foc si se lasa cu capacul pe oala pana se raceste.
In alt vas se pune sare,se da cu sare pe carnea de iepure si se baga in vasul respectiv.Dupa ce s-a racit baitul,acesta se toarna peste carne si se lasa 24h,intorcandu-se carnea in vas dupa 12h.Dupa ce se scoate carnea din bait,se pune o zi la uscat.Apoi se unge cu untura sau ulei( 150ml),mujdei de usturoi si boia iute si se pune la fum 2 h.Se lasa o zi fara fum apoi se pune din nou tot 2 h.Se scoate de la fum si se lasa 5 zile la ustuit.Se serveste cruda sau fripta.
Pofta buna!!
CARNEA DE IEPURE
- se prefera rasele mai rustice si colorate - Chinchilla mare, Neo.rosu, Burgunder, Argintiu francez, Argintiu german.
In sistem industrial iepurii se sacrifica la greutati 2,2...3kg, la varsta de 10...12 saptamani dintr-un motiv f.bine intemeiat - dupa aceasta varsta, respectiv greutate creste consumul specific si scade intensitatea sporului in greutate - deci devine nerentabila cresterea in continuare.
Beneficiile consumului regulat de carne de iepure:
- nivelul colesterolului din carnea de iepure este mult mai mic decat la pui, curcan, vita, porc.
- iepurele are un procentaj mai mic de grasime decat gaina, curcanul, carnea de vita si carnea de porc.
- acizii grasi nesaturati reprezinta 63% din totalul acizilor grasi.
- iepurele este bogat in proteine.
- carnea de iepure este ideala pentru diete speciale, pentru bolile de inima, pentru dietele specifice varstnicilor, dieta cu sodiu putin, dieta pentru slabire, etc.
- carnea de iepure are 795 calorii, carnea de pui 810 calorii, carnea de curcan 1190 calorii, carnea de miel 1420 calorii, carnea de vita 1440 calorii, carnea de porc 2050 calorii.
- carnea de iepure este ferita pana in acest moment de bolile care afecteaza celelalte animale a caror carne este consumata in mod curent (vaca, porcul). In plus, carnea de iepure este usoara, fara grasimi, alba, sanatoasa si fara colesterol, savuroasa si deosebita de toate celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Intra in recomandarile tuturor nutritionistilor din lume.
- carnea de iepure poate fi folosita si la fabricarea mezelurilor de calitate superioara. Prin fierbere, prajire sau gatita la gratar, carnea ramane cu un gust excelent, de culoare alba, spre deosebire de cea provenita de la iepurele de camp, care este rosie.
- randamentul la iepurii de casa este foarte ridicat, ajungand pana la 65%.
- carnea iepurilor de casa face parte din categoria produselor dietologice, organismul omului asimileaza din carnea de iepure de casa 90% proteine, pe cand, din carnea de vita – numai 62%.
- un kilogram de carne de iepure are doar 1.600 de calorii, carnea de iepure contine 22,0 % proteine, 1,0 % lipide, zero glucide si 98 – 100 calorii la 100 grame carne de iepure.
- in Romania, in mod paradoxal, desi pentru moment nu se da o prea mare atentie cresterii iepurelui de casa, costul carnii sale este destul de ridicat ( 20 – 30 lei / kg ), iar in restaurantele de lux este socotita o delicatesa.
Deci, carnea de iepure este foarte recomandata pentru:
- cei care sunt preocupati de aportul scazut de calorii;
- cei care au probleme cardiovasculare si se impune ca nivelul lipidelor si al colesterolului sa fie scazut;
- copii, adolescenti si femeile insarcinate, deoarece au o nevoie tot mai mare de proteine, fier si vitamine.
- carnea de iepure, spre deosebire de cea de vita sau de oaie, care au un pronuntat miros specific, adesea neagreat de consumatori, are un miros fin, placut si neintepator. Ea are un gust mai dulce, asemanatoare oarecum cu cea de pasare, fiind extrem de apreciata de nutritionisti pentru calitatile sale dietetice indiscutabile.
Produsele din carne de iepure au un nivel de colesterol mult mai mic decat cel al carnii de pui, curcan, vita sau porc.
Carnea de iepure este des utilizata pentru protejarea sanatatii fiind introdusa adesea in dietele speciale, cum ar fi cele pentru pacientii cu boli de inima, varste inaintate, diete scazute in sodiu, scadere in greutate si altele.
Sa nu va mirati daca veti auzi spunandu-se despre carnea de iepure ca este cea mai sanatoasa.
De asemenea, carnea de iepure are un procent de grasime mai mic decat cea de pui, curcan, vita sau porc.
Este mai bogata in proteine .Este cea mai hranitoare carne pentru organismul omului.Poate fi consumata in orice perioada din an si este recomandata mai ales in perioada lunilor fierbinti de vara.
O iepuroaica care cantareste 7 - 8 kg poate produce intr-un an, prin toti urmasii sai, o cantitate de aproximativ 320 kg de carne WOW !!! Asta inseamna mai multa carne decat produce o vaca.
Si sa nu uitam ca pentru a creste o vaca sunt necesare doua hectare de pasune.
Iepurii sunt cele mai productive animale domestice.
La aceiasi cantitate de furaj si apa, un iepure va produce 3 kg de carne iar o vaca va produce doar 0,75 kg. deci sporul de crestere al iepurelui este de 4 ori mai mare.
Desi carnea de iepure este un aliment mult mai sanatos decat carnea de vitel, este de doua ori mai ieftina pe piata.
Datorita calitatilor nutritive ale laptelui matern, un pui de iepure isi dubleaza greutatea in primele 6 zile de la nastere.Asta reprezinta o crestere foarte rapida, daca facem comparatie cu alte specii.
Un purcel isi va dubla volumul in 14 zile, un vitel in 47 zile, iar un nou nascut al speciei noastre in ... 160 de zile.
Dieta iepurelui consta ,in medie, din 40% lucerna sau fan si 60% cereale (ovaz, grau, orz , soia, etc), ceea ce reprezinta o alimentatie simpla si nepretentioasa raportat la cantitatile de carne si alte produse obtinute.Practic, putem spune ca iepurii cresc din “nimic” si produc totusi cea mai sanatoasa carne.
Primele crescatorii sistematice de iepuri au aparut odata cu imperiul roman .Ei erau crescuti in tarcuri si hraniti cu furaje simple .Cresterea micilor urechiati a fost preferata fata de cresterea animalelor de talie mare .De ce ? Pentru ca in acea perioada nu exista inca metoda conservarii carnii in congelator prin temperaturi scazute :) In trecut, iepurii erau transportati pe corabii si eliberati (in vederea inmultirii) pe insule de pe rutele marine intens circulate.Neexistand pradatori, iepurii se inmulteau exploziv. Ulterior, erau vanati si introdusi in meniu de catre marinarii care acostau pe insulele respective. In 1859 o singura pereche de iepuri a fost adusa din Europa si eliberata in tinutul Victoria de pe continentul Australia. Intr-un interval de 30 de ani, urmasii acelei perechi numarau deja aproximativ 20 de milioane de capete.
Imagine
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g carne de iepure, taiata in bucati de marime potrivita; 50 g faina; 100 ml vin rosu, sec; 1 ceapa, taiata in patru si mai apoi tocata julien; 4 catei de usturoi, tocati marunt; 300 g mix de ciuperci de padure (eu am folosit congelate); 400 g rosii cuburi; 1 tulpina de telina, tocata marunt; 10-12 masline negre, nesarate, fara samburi, taiate in 4; 1 morcov mic, taiat rondele; 1 ardei gras, taiat fasii subtiri; 1 lingurita boia de ardei dulce; 1 lingurita patrunjel; 1 lingurita oregano; 6 linguri ulei de masline; 1/2 lingurita sare; 1/2 lingurita piper negru.
Preparare iepure alla cacciatora: Puneti intr-un castron faina, sarea, piperul negru, boiaua de ardei dulce si amestecati.
Tavaliti mai apoi bucatile de carne prin faina condimentata, scuturati excesul de faina si lasati-le deoparte pe o farfurie.
Incingeti 6 linguri de ulei in wok, in care puneti mai apoi bucatile de carne. Rumeniti iepurele pana ce capata o culoare brun-aurie, dupa care scoateti carnea intr-un castron.
In acelasi ulei in care ati rumenit carnea, adaugati ceapa si usturoiul, pe care caliti-le un pic, nu mai mult de 30 de secunde pentru ca uleiul este deja bine incins si riscati sa ardeti ceapa.
Continuati prin a adauga in tigaie tulpina de telina, morcovul si ardeiul gras, pe care de asemenea sotati-le cca. 30 de secunde, dupa care puneti in tigaie si ciupercile (nedecongelate).
Amestecati si gatiti, la foc mediu, pana ce se evapora toata apa pe care o lasa ciupercile (aproximativ 5-6 minute).
Cand in wok nu mai este lichid deloc, adaugati cuburile de rosii, amestecati, lasati sosul sa inceapa sa fiarba, dupa care puneti si bucatile de carne. Turnati vinul, amestecati, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba, la foc mic, timp de 30 de minute (pana ce carnea este fiarta).
Dupa 30 de minute adaugati maslinele, patrunjelul si oregano, amestecati si stingeti focul.
Iepurele in stil vanatoresc este gata pentru a fi servit, asadar puneti in farfurii si savurati aceasta delicioasa tocana in compania unei mamaligute
Bon Apetit!
Ingrediente:
- 3 kilograme carne căprioară- 66 g sare mare
- 6 g piper pisat
- 3 g silitră
- 6 g zahăr
- 15 g boia de ardei
- 6 g coriandru
- 90 g usturoi pisat
Mod de preparare:
Carnea de căprioara se taie în bucăţi groase de 2-3 cm şi late de 4-5 cm, iar în lungime se lasă aşa cum iese din tăietura. Condimentele se amestecă şi cu o parte din ele se freacă carnea care se aşează îndesată într-un vas emailat şi pe deasupra se presară restul de condimente. Deasupra se pune un fund de lemn, pe el o greutate şi se lasă timp de 2-3 zile la fum, în condiţii de temperatură normală a mediului ambiant, sau la fum fierbinte pentru circa 3 ore. Pastrama se serveşte numai rece, tăiată subţire.
Spor si pofta buna!