2126 poze   154906 vizite
Albume
01 contact01 PORUMBEI ALBI pentru nunti si botezuri02 - VANZARI-CUMPARARI1 FLORILE MELE - senzatie de viata in casaaa manastirea mea de suflet Sfanta Treime Stiubieni   Biserica din Vlasinesti   La Manastirea Petru Voda jud Neamt   La Manastirea Secu jud Neamt   La Manastirea Sihastria Voronei jud Botosani   La Manastirea Varatic jud Neamt   La Manastirea Vorona jud Botosani   La Schitul Sihla jud Neamt   Manastirea Sihastria jud Neamt   Prin Ardeal-august 2013-2014aa1 DE PRIN CURTE SI IMPREJURIMIAlbinuteleBOLI IEPURICăprițelecustile urecheatilor meiiepuri   1-BERBEC GERMAN - MARELE BERBEC      01 femea BG thuringian         cuib 1 din 25 04 2017      02 femela BG galben      03 femela BG galben      04 femela BG mignon cu desen         cuib 1 din 15 02 2017      1 mascul BG galben      2 mascul BG thuringian cu desen   7-HRANA IEPURILOR      Schema de tratament la iepuri   9 G A S T R O N O M I A      bulz moldovenesc      friptura de iepure la cuptor      iepure cu sos de busuioc      iepure in oala romana      iepure la ceaun      prepelite la ceaun      Raci roscovani   cusca noua   EXPOZITIA NATIONALA A ROMANIEI SUCEAVA - 2014      2 Expo 22-24 01 2016      3 Expo 13-15 ian 2017 Suceava         campionii meimaghiar oplositpapusica meaPERUSII mei   0 papagali MICUL ALEXANDRU   1 Papagali Nimfa   2 papagali Cantatori   3 Canari Roller   4 ZEBRUTE AUSTRALIENE   5 PORUMBEI      Siberieni         evolutia unui Siberian      Voiajori albi   mica mea voliera   Prepelite   problemele unui perusPISIpoze pentru cojocariumariuscezar -Dorohoi BTpoze pentru ailoaiegabriel -Cotusca BTpoze pentru alexx88poze pentru andreis -Saveni BTpoze pentru belciugdorupoze pentru benybentapoze pentru Bogdan Vezeteupoze pentru bogdan1981 -Darabani BTPoze pentru brostenipoze pentru eduardbotosanipoze pentru Falibogapoze pentru feo4you -Dorohoi BTpoze pentru florinBT -Vlasinesti BTpoze pentru FlorinRobertpoze pentru georgecoco -Saveni BTpoze pentru gogutapoze pentru iliedamian -Partesti SVpoze pentru ionut0108 -Saveni BTpoze pentru Ionut98poze pentru ionutmiorcanenu -Avrameni BTpoze pentru lazarcostepoze pentru Liviu Ciubotariupoze pentru martianu -Iasipoze pentru Mihai Marius Pricoppoze pentru Miruna si Melissa-Saveni BTpoze pentru moisedaniel -Bucurestipoze pentru nicu1966poze pentru pancu -Brasovpoze pentru paulownia2014-Apahida Clujpoze pentru petrolistul -Dorohoi - BTpoze pentru raduteo -Ploiesti PHpoze pentru razvansilvasPoze pentru SimonKatoBarnipoze pentru sorinflorea -Dejpoze pentru Stefanestipoze pentru szantopoze pentru vitalie87 Chisinaupoze pentru X din Botosanisi aici e frumos   In vizita la crescatori de pasari si animale din MaramuresXX iepuri pe care nu-i mai amXXX kars

membru din 11 martie 2011

Căprițele

Buna tuturor, as vrea sa incep o serie de postari privind bolile digestive ale caprelor si ale celor ce cuprind simptome digestive, pentru a identifica pe cat posibil astfel de probleme ce pot apare la animalele pe care cu drag le crestem. Pentru aceasta, voi incepe cu o descriere a sistemului digestiv, necesar pentru a intelege fenomenele petrecute acolo.

SISTEMUL DIGESTIV AL CAPRELOR

Caprele sunt rumegatoare. Tractul lor digestiv (care este similar cu al caprelor, oilor si caprioarelor) este alcatuit din gura, esofag (un tub muscular localizat la nivelul pieptului ce face conexiunea intre gura si gat cu stomacul), 4 compartimente stomacale, intestinul subtire si cel gros.

Ca si alte rumegatoare, caprele nu au dinti pe maxilarul de sus. Ele depind de gingii, de incisivii de pe mandibula, de buze si de limba pentru a putea apuca si mastica alimentele.

Cele patru compartimente ale stomacului sunt :

RUMENUL cel mai mare compartiment al rumegatoarelor. capacitatea acestuia variaza intre 11-22l in functie de furajul folosit. Acest compartiment contine multe microorganisme ( bacterii si protozoare ) care suplinesc actiunea enzimelor de digestie a fibrelor si altor alimente consumate de animale.Conversia celulozei din hrana in acizi grasi volatili ( acetic, propionic si butiric) este rezultatul proceselor microbiologice din rumen, Acesti acizi grasi sunt absorbiti prin peretele rumenului si furnizeaza mai mult de 80% din necesarul total de energie al animalului. Digestia microbiana este motivul principal pentru care rumegatoarele utilizeaza furaje fibroase si este mentinuta in principal de acestea. Microorganismele din rumen fac si conversia componentelor din alimente in produsi utili cum ar fi : acizi grasi esentiali, vitamine din complexul B si vitamina K. In cele din urma, microorganismele sunt digerate si ele in tractul digestiv.

RETICULUM acest compartiment, cunoscut si sub numele de "fagure" este localizat chiar sub intrarea esofagului in stomac. Reticulum este parte a rumenului separat de acesta numai de catre o conexiune de preaplin, cu denumirea de " pliu rumino-reticular". Capacitatea reticulum la capre este de aproximativ 1-2l.

OMASUM cunoscut si ca stomac "multipliu" consista dintr-o multitudine de cute sau straturi de tesut cu rol de triturare (macinare) a alimentelor si eliminarea unei cantitati de apa din furaj. capacitatea omasum la capre este de aproximativ 1l.

ABOMASUM , compartiment care este considerat de cele mai multe ori "adevaratul stomac" al rumegatoarelor. El functioneaza asemanator cu stomacul uman. Contine acid clorhidric si enzime digestive care descompun particulele alimentare inainte ca acestea sa ajunga in intestinul subtire. Capacitatea abomasum la capra este de aproximativ 4l.

Pe masura ce alimentele partial digerate trec in intestinul subtire, enzimele produse si secretate de pancreas si musoasa intestinala descompun mai departe nutrientii in componente simple ce se absorb in fluxul sanguin. Alimentele nedigerate sau neabsorbite, trec din intestinul subtire in cel gros. Functiile intestinului gros includ absorbtia de apa si digestia in continuare a alimentelor de catre microorganismele prezente in aria respectiva. Intestinul, lung de 30m al caprelor, poate inmagazina 12l.

Cand se naste un ied, rumenul este mic si abomasum este cel mai mare compartiment dintre cele 4. Rumenul uni ied reprezinta aproximativ 30% din aria stomacala, in timp ce abomasum aproximativ 70%. Deci, digestia la un ied se realizeaza ca la un animal monogastric. La iedul sugar, inchiderea orificiului esofagian canalizeaza laptele direct in abomasum in loc sa intre in rumen, reticulum si omasum. cand iedul incepe sa manance vegetale (prima sau a doua saptamana de viata), rumenul si omasum se dezvolta gradual in marime si functionalitate.

Caprele sunt foarte pretentioase la ceea ce mananca, nu vor consuma hrana de proasta calitate sau furaj murdar sau calcat in picioare decat daca sunt supuse unui regim de infometare. Caprele necesita iarba de cea mai buna calitate, verdeturi si concentrate. Ele mananca o gama larga de alimente, preferand furaj fibros in locul ierbii verzi. Deasemenea, mananca plante spinoase si tufisuri tepoase cum ar fi rugii si macesii, crengute si coaja de copac. Caprele sunt curioase si cerceteaza o multime de vegetale dar sunt foarte selective cand mananca intradevar.
Metis Anglo
Metis Anglo
Metis anglo
Metis anglo
La gramada
La gramada
Desertul
Desertul
Capra noastră autohtona
Capra noastră autohtona
Antonia și iezii
Antonia și iezii
20180626_151131-1
20180626_151131-1
12
12

Comentarii album • 14
licadanila 2 mai 2020  
Așa cum am promis, am revenit cu rețeta de cașcaval. De reținut raportul de 12 litri de lapte la 1 kg de cașcaval crud, nematurat.
Deci, cei 12 litri de lapte se pun la încălzit, la 37 de grade. Se adaugă cheagul... asta este rețeta clasică de caș (denumirea diferă de zonă, caș, telemea, brânză), care se scurge în sădilă și se obține produsul din prima poză.
Pentru cașcaval, se ia acea bucată de caș, se taie feliuțe subțiri și se pune la încălzit într-un lichid ce poate fi apă cu sare, sau zer sau zer cu lapte.... Se mestecă ușor până se obține un produs gelatinos, pasta de cașcaval. Aceasta se scoate, se pune în forme și se lasă la răcit. A doua zi se scoate din forme și se pun la maturat. Perioada de maturare diferă, în funcție de capacitatea de pofticios a fiecărui pretendent la acest produs. După 4-5 zile poate fi pus și la afumat. De asemeni, înainte de fi pus în forme, poate fi amestecat cu diverse condimente gen piper, chimen, ardei iute, nuci etc. Poftă bună!
Raportează
licadanila 11 martie 2020  
Iedul se taie la 4-5 zile pana sa apuce sa manance se scoate stomacul se pune sare se leaga ,se pune la uscat ,cand sa uscat se rupe se pune in 2 litri de apa (eu folosesc zer care se scurge din cas ),se lasa o zi sa se inmoaie se farma bine si se strecoara.Pui laptele caldut si probezi la inceput cu un pic de cheag (la 10 L lapte o lingura de cheag )il lasi 20 de min si vezi daca se incheaga daca nu ii mai dai cheag ,daca sa inchegat cunoasteti la branza daca e prea mult cheag a doua oara ii dati mai putin ,apoi stiti o doza sigura
Raportează
licadanila 30 septembrie 2019  
De preferat, între 20 noiembrie şi 15 decembrie se vaccinează împotriva a 8 anaerobioze cu vaccinuri produse de firma DOLLVET, la găsiți la ROMVAC COMPANY (DOLLITOX EXTRA, TETRANDOLL sau ENTDOLL), cu rapel după 4-6 săptămâni (la animalele nevaccinate anterior), apoi anual.

Se recomandă între 15 decembrie şi 15 ianuarie vaccinarea împotriva agalaxiei contagioase ovine (răsfugul alb) cu AGALAXIN Romvac (urmat de rapel după 15 zile la animalele nevaccinate anterior), 1ml/animal subcutanat indiferent de talia animalului.

Între 1-15 ianuarie se face vaccinarea împotriva mamitei gangrenoase (răsfugul negru) cu AGALAXIN FORTE (vaccin contra ambelor forme de rasfug – agalaxia contagioasă şi mamita gangrenoasă – va fi lansat în viitorul apropiat)

Vaccinarea contra antraxului se face de obicei primăvara (aprilie) cu CARBOROMVAC-I (caprine peste 2 luni – 0,1 ml, ovine peste 2 luni – 0,2ml, subcutanat) de către medicul veterinar de circumscripţie. Se poate încerca mutarea în toamnă a vaccinării, pentru a limita scăderea lactaţiei postvaccinal. Opţional se mai poate face şi vaccinarea împotriva avortului salmonelic, mai ales în efectivele unde a evoluat boala.

Deparazitări

La intrarea în stabulaţie, toamna, în timpul gestaţiei, se face deparazitarea internă cu derivaţi de benzimidazoli: ROMBENDAZOL 10% (1ml/10 kg greutate vie repetată după 24 de ore) sau ROMFENBENDAZOL (2,5 ml/50 kg greutate vie) sau injectabil cu LEVAMISOL, 1ml/ 10 kg, subcutanat. La ieşirea din stabulaţie, după fătare, se administrează IVERMECTINĂ şi CLORSULON (ROMAVERMECTIN PLUS – 1ml/50 kg greutate vie, subcutanat).

Pe timpul păşunatului deparazitarea internă la oile şi caprele adulte se face la nevoie, dictată de rezultatele examenului coproparazitologic, cu recomandarea ca intervalul dintre deparazitări succesive să nu depăşească 3 luni. În cazul apariţiei fasciolozei (gălbează) se recomandă administrarea produsului FASCIOCID – 1ml/10 kg greutate vie (triclabendazol, singurul produs care are efect trematodocid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a fasciolelor: ouă, forma tânără, forma adultă). În cazul infestaţiilor masive se recomandă repetarea după 48 de ore.

Deparazitarea externă la oi (tratamentul pentru râie) se poate face prin îmbăiere, aplicaţii de soluţii Pour-on sau injectabil. Tratamentul se face între 15 mai şi 15 iunie. În cazul îmbăierilor se fac obligatoriu două îmbăieri la interval de 7 zile cu DIAZINON (DIAZOL sau SCABIZOL) sau ROMPARASECT. Dacă se realizează injectabil, tratamentul se poate face cu IVERMECTINE – (ROMIVERMECTINĂ: 1 ml/50 kg greutate vie, subcutanat, cu repetare la 7 zile). Dacă situaţia o impune, se mai poate face un tratament preventiv în toamnă (septembrie). În cazul soluţiilor Pour-on se foloseşte DELTAMETRIN.

PE TIMP DE IARNA puteti pune in apa caprelor,iezilor,tapilor 10 ml ADE3-TIMP DE 5 ZILE CONSECUTIV,o data /luna[recomandare dr HORIA P].GASITI IN COMERT LA 65 LEI/LITRU LA FARMACIILE farmavet

Vaccinarea anticarbunoasa trebuie efectuata cu CARBOROMVAC primavara inainte de iesirea la pasunat, o singura data pe an, cu completari lunare. In zonele cu antecedente de boala in ultimii 10 ani, vaccinarea se repeta o data la 6 luni.

Vaccinarea antiagalaxie contagioase
Vaccinarea antiagalaxie contagioase se executa cu AGALAXIN la oile gestate in ultimele 3 luni de gestatie (nu in ultima luna) si in cazul evolutiei bolii in teritoriu se vaccineaza tot efectivul inclusiv tineretul si berbecii.

Eimerioza mieilor
Eimerioza mieilor manifestat prin diaree apoasa, apoi hemoragica insotita de tenesme (scremente), atunci cand apare la 1-2 miei se face tratament la intreg efectivul de miei cu AMPROLIUM in furaj si SULAQUANINOXALINA in apa de baut.

Dehelmintizarea
Dehelmintizarea este o actiune de combatere a helmintozelor cu localizare digestiva si pulmonara. Se efectueaza cel putin de doua ori pe an, cu doua saptamani inainte de iesirea la pasunat si cu 3 saptamani inainte de intrare in stabulatia de iarna. In ani ploiosi se face face o actiune in luna septembrie. Dehelmintizarea se va efectua cu ROMBENDAZOL 2,5% suspensie orala in doza de 3-5 ml/10 kg, repetat la 24 sau 48 de ore.

Imbaierea antiscabioasa
Imbaierea antiscabioasa este necesar a se efectua cel putin o dat pe an, dupa 7-10 zile de la tuns, cu repetare la 7-8 zile. Tratamentul prin imbaiere se recomanda sa se faca cu ROMPARASECT FORTE, CABIOL iar tratamentele de toamna cu ROMIVERMECTINA solutie injectabila.

Vaccinarea anticarbunoasa
Vaccinarea anticarbunoasa trebuie efectuata cu CARBOROMVAC primavara inainte de iesirea la pasunat, o singura data pe an, cu completari lunare. In zonele cu antecedente de boala in ultimii 10 ani, vaccinarea se repeta o data la 6 luni.

Vaccinarea antiagalaxie contagioase
Vaccinarea antiagalaxie contagioase se executa cu AGALAXIN la oile gestate in ultimele 3 luni de gestatie (nu in ultima luna) si in cazul evolutiei bolii in teritoriu se vaccineaza tot efectivul inclusiv tineretul si berbecii.

Eimerioza mieilor
Eimerioza mieilor manifestat prin diaree apoasa, apoi hemoragica insotita de tenesme (scremente), atunci cand apare la 1-2 miei se face tratament la intreg efectivul de miei cu AMPROLIUM in furaj si SULAQUANINOXALINA in apa de baut.

Dehelmintizarea
Dehelmintizarea este o actiune de combatere a helmintozelor cu localizare digestiva si pulmonara. Se efectueaza cel putin de doua ori pe an, cu doua saptamani inainte de iesirea la pasunat si cu 3 saptamani inainte de intrare in stabulatia de iarna. In ani ploiosi se face face o actiune in luna septembrie. Dehelmintizarea se va efectua cu ROMBENDAZOL 2,5% suspensie orala in doza de 3-5 ml/10 kg, repetat la 24 sau 48 de ore.

Imbaierea antiscabioasa
Imbaierea antiscabioasa este necesar a se efectua cel putin o dat pe an, dupa 7-10 zile de la tuns, cu repetare la 7-8 zile. Tratamentul prin imbaiere se recomanda sa se faca cu ROMPARASECT FORTE, CABIOL iar tratamentele de toamna cu ROMIVERMECTINA solutie injectabila.
Raportează
Alex25 14 iulie 2019  
Câți litri la zi da cea mai buna capra ??
Raportează
licadanila 16 iulie 2019  
Am alpina de 4-5 ani care da 4.5l/zi. Restul nu dau mai mult de 2l/zi.
De la alpină am doua ieșite ce la țin pentru mine, si încet elimin pe celelalte.
Intenționez să îmi fac o microferma doar de alpine.
Raportează
Alex25 16 iulie 2019  
Este un canal de youtube " Ferma lui Mitica " care are niste capre alpine franceze si saneen , niste capre foarte frumoase si bune de lapte , sa cautati pe youtube daca va intereseaza ...
Raportează
Alex25 14 iulie 2019  
Frumoase exemplare, mai ales tapul
Raportează
licadanila 14 iulie 2019  
BRANZA MARINATA IN ULEI DE MASLINE, IERBURI SI CONDIMENTE


Branza marinata in ulei cu ierburi si condimente e un deliciu, foarte usor de pregatit.

Nu numai ca acordam o aroma speciala dupa placul nostru branzei, dar astfel marinata o putem pastra si mai mult timp in recipiente.

Se poate servi cu foarte multe feluri de mancaruri si salate, daca va place branza. :)

Eu va impartasesc reteta mea de marinata, dar voi puteti adauga sau inlocui ingredintele folosite de mine, dupa placul si gustul vostru.



CHINTESENTA:


telemea de oaie - 300-400 gr.
ulei de masline extravirgin ( puteti folosi si ulei de soia sau ulei de samburi de struguri, va recomand sa folositi un soi de ulei fara aroma )
fulgi de chilli - 1/2 lingurita
usturoi - 2-3 catei
boabe de piper sichuan - o lingurita ( putem inlocui cu boabe de piper verde sau roz )
crangute de rozmarin uscat - 1/2 lingurita
oregano uscat - 1/2 lingurita
boabe de mustar - 1/2 lingurita
boabe de coriandru - 1/2 lingurita
seminte de chimen - 1/2 lingurita
ienibahar boabe - 3-4 bucati


ALCHIMIA:

Taiem branza cuburi de 1-1,5 cm.

Pregatim borcane sau recipiente curate si uscate in care vrem sa pastram branza marinata.

Amestecam toate ierburile si condimentele.

Preasaram fundul borcanelor cu putin din amestecul de condimente, apoi 1-2 straturi de branza cuburi, apoi iar presaram cu amestecul de condimente si continuam acest procedeu pana se umpla borcanul, dupa care completam cu ulei.

Cel putin o saptamana trebuie sa stea in repaus, casa se combine aromele.

A se pastra in loc uscat si racoros, ferit de razele soarelui. :)) Asta ca sa fim in pas cu scrisurile de pe ambalajele produselor. Dar oricum asa si trebuie sa se pastreze. Nu neaparat in frigider, doar undeva ferit de caldura si razele soarelui.

Astept parerile voastre, dupa ce o preparati! ;)
Raportează
Dinustv 12 februarie 2019  
Bafta
Raportează
Alex25 12 iulie 2018  
Foarte frumoase mai ales metisul de anglonubian , vad ca aveți si ceva miei ..
Raportează
licadanila 13 iulie 2018  
Mieii sunt pastramă acum...
Mulțumesc!
Raportează
Alex25 13 iulie 2018  
Am si eu 2 berbecuti dar eu ii fac pastramă mai pe la toamna ...
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.