2086 poze   84978 vizite
Albume
01 contact01 PORUMBEI ALBI pentru nunti si botezuri02 - VANZARI-CUMPARARI1 FLORILE MELE - senzatie de viata in casaaa manastirea mea de suflet Sfanta Treime Stiubieni   Biserica din Vlasinesti   La Manastirea Petru Voda jud Neamt   La Manastirea Secu jud Neamt   La Manastirea Sihastria Voronei jud Botosani   La Manastirea Varatic jud Neamt   La Manastirea Vorona jud Botosani   La Schitul Sihla jud Neamt   Manastirea Sihastria jud Neamt   Prin Ardeal-august 2013-2014aa1 DE PRIN CURTE SI IMPREJURIMIAlbinuteleBOLI IEPURICăprițelecustile urecheatilor meiiepuri   1-BERBEC GERMAN - MARELE BERBEC      01 femea BG thuringian         cuib 1 din 25 04 2017      02 femela BG galben      03 femela BG galben      04 femela BG mignon cu desen         cuib 1 din 15 02 2017      1 mascul BG galben      2 mascul BG thuringian cu desen   7-HRANA IEPURILOR      Schema de tratament la iepuri   9 G A S T R O N O M I A      bulz moldovenesc      friptura de iepure la cuptor      iepure cu sos de busuioc      iepure in oala romana      iepure la ceaun      prepelite la ceaun      Raci roscovani   cusca noua   EXPOZITIA NATIONALA A ROMANIEI SUCEAVA - 2014      2 Expo 22-24 01 2016      3 Expo 13-15 ian 2017 Suceava         campionii meimaghiar oplositpapusica meaPERUSII mei   0 papagali MICUL ALEXANDRU   1 Papagali Nimfa   2 papagali Cantatori   3 Canari Roller   4 ZEBRUTE AUSTRALIENE   5 PORUMBEI      Siberieni         evolutia unui Siberian      Voiajori albi   mica mea voliera   Prepelite   problemele unui perusPISIpoze pentru cojocariumariuscezar -Dorohoi BTpoze pentru ailoaiegabriel -Cotusca BTpoze pentru alexx88poze pentru andreis -Saveni BTpoze pentru belciugdorupoze pentru benybentapoze pentru Bogdan Vezeteupoze pentru bogdan1981 -Darabani BTPoze pentru brostenipoze pentru eduardbotosanipoze pentru Falibogapoze pentru feo4you -Dorohoi BTpoze pentru florinBT -Vlasinesti BTpoze pentru FlorinRobertpoze pentru georgecoco -Saveni BTpoze pentru gogutapoze pentru iliedamian -Partesti SVpoze pentru ionut0108 -Saveni BTpoze pentru Ionut98poze pentru ionutmiorcanenu -Avrameni BTpoze pentru lazarcostepoze pentru Liviu Ciubotariupoze pentru martianu -Iasipoze pentru Mihai Marius Pricoppoze pentru Miruna si Melissa-Saveni BTpoze pentru moisedaniel -Bucurestipoze pentru nicu1966poze pentru pancu -Brasovpoze pentru paulownia2014-Apahida Clujpoze pentru petrolistul -Dorohoi - BTpoze pentru raduteo -Ploiesti PHpoze pentru razvansilvasPoze pentru SimonKatoBarnipoze pentru sorinflorea -Dejpoze pentru Stefanestipoze pentru szantopoze pentru vitalie87 Chisinaupoze pentru X din Botosanisi aici e frumos   In vizita la crescatori de pasari si animale din MaramuresXX iepuri pe care nu-i mai amXXX kars

membru din 11 martie 2011

Albinutele

22.02.2017
22.02.2017

Comentarii album • 6
carunculatiscurti 27 ianuarie 2017  
Felicitări pt albinuțe sa va traiasca
Raportează
RobertPanzariu 1 noiembrie 2016  
Felicititari :D !

Imi place ca incercati sa cresteti aproape toate vietuitoarele , unele mai frumoase decat altele Respect ;)
Raportează
licadanila 1 noiembrie 2016  
Eiii... Nu toate vietuitoarele, ci doar cele ce imi plac :)))
Multumesc Robert!
Raportează
licadanila 1 noiembrie 2016  
Cum se cultivă facelia, planta meliferă care salvează producția de miere în anii dificiliFacelia este planta meliferă spre care se îndreaptă tot mai mulți apicultori. Cum primăvara a fost capricioasă, permițând prea puțin culesul la salcâm, cei care au reușit să investească într-o plantație de facelia au reușit să își salveze producția de miere de primăvară cu ajutorul florilor mov de la această cultură deloc pretențioasă.


Semințele de facelia (Phacelia tanacetifolia), plantă originară din America de Nord unde crește spontan, au început de câțiva ani să se găsească la târgurile apicole din românia, cele de calitate fiind tratate încât să aibă o germinație cât mai bună. În medie, prețul semințelor este de circa 20-22 de lei pe kilogram, însă aveți grijă să le procurați dintr-o sursă sigură, ca să nu aveți surprize că vi se vinde altceva.

Se seamănă toamna sau primăvara

Însămânțarea se poate face de toamna-târziu (noiembrie-decembrie) sau primăvara (încpând chiar din februiarie și până în martie, chiar aprilie). Se asigură astfel o înflorire constantă către sfârșitul înfloririi salcâmului, prelungind culesul cu 2-3 săptămâni.

Semănatul faceliei nu este nici el foarte dificil după cum explică un apicultor care culege zilele aceastea, cu albinele, recoltă de miere de la această floare.

”Am amestecat sămânța cu nisip într-o găleată și am aruncat cu mâna, după care, am adus un cal cu grapa. Cam atât. Dar să te orientezi să prinzi ploaie după accea”, a explicat Flavius Alin Ciapa într-un comentariu postat la un scurt video cu plantația sa de facelia.6-8 kilograme de semințe la hectar

Literatura de specialitate vorbește despre o pregătire a solului înainte de însămânțare: patul germinativ să fie bine mărunțit ca sămânța să intre în pământ până la 2-3 centimetri, în mod uniform. Se poate face și un semănat mecanic, cu mașina, la distanțe între rânduri de 12-15 cm sau 40-60 cm, folosind norma de 6-8 kilograme de sămânță la hectar.

plantatie de facelia

Înflorește din mai până în octombrie

Unul dintre avantajele culturii de facelia este că această plantă are o perioadă scurtă de vegetație, iar de la răsărire până la înflorire trec doar 45-55 de zile, iar înflorirea tine 30-50 de zile, în funcție de condițiile de vreme. Planta crește în înlțime până la 40-60 de centimetri și înflorește din mai până în octombrie, în funcție de data semănatului.

Facelia are o înaltă valore meliferă, ceea ce face ca albinele să fie foarte mulțumite de această sursă, pe care o vizitează pe tot parcursul zilei.


Până la 1.000 de kilograme de miere de pe un hectar de facelia

Cantitatea de nectar secretată de o floare și implicit producția de miere la hectar variază foarte mult sub influența factorilor de vreme, de perioada de semănat, de tehnologia folosită, iar în condiții favorabile, cantitatea de nectar secretată de o floare variază intre 1 si 4,5 mg cu o concentrație în zahăr a nectarului de 28% (Cirnu 1973), dând producții de miere la hectar de 600-1.000 kg. În conditii de cultură mai puțin favorabile, cantitatea de miere la hectar poate să fie între 300 și 600 kg.


Facelia poate fi cultivată într-o plantație de viță de vie, intre randuri.

Întreținerea unei culturi de facelia cere atenție doar în prima fază de vegetație când plantele sunt mici, pentru a se evita îmburuienarea.

Recoltarea se poate face la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, putându-se folosi chiar și combina, iar producțiile de sămânță variaza între 200 și 500 kg /ha în funcție de condițiile pedoclimatice și de tehnologia aplicată. ”După recoltare, ai discuit, și apoi, în septembrie ai deja din nou flori până la brâu, înflorire până toamna târziu”, după cum explică un cultivator de facelia din Republica Moldova.

Folosită și ca plantă furajeră:

Facelia este nu doar o plantă meliferă, ci și o plantă cu înalt potențial furajer. ”Eu nu am animale. Eu o folosesc ca floare meliferă. După ce se termină floarea, vine un prieten care are vaci și o cosește. Ce mi-a spus el, e că ling pe jos vacile, atât de mult le place. Facelia se folosește și ca furajer și ca plantă meliferă”, explică apicultorul Flavius Alin Ciapa.

În acest scop, se poate cultiva în amestecuri furajero-melifere. Astfel, se pot face amestecuri de facelia cu plante leguminoase ca: mazărea, măzărichea, lupinul sau soia, dar cele mai bune rezultate dă amestecul cu borceag de primăvară (măzăriche + ovăz). Proportiile de semanat cele mai bune sunt măzăriche 100 kg/ha + ovaz 40-50 kg/ha + facelia 3-4 kg/ha.

Surse selective: Manualul Apicultorului (1979) via stuparitul.com, Facebook.com, Agro TV Moldova, YouTube.com
Raportează
licadanila 1 noiembrie 2016  
Câteva date practice privind cultura faceliei (II)

Facelia poate valorifica cu succes terenurile pe care, de obicei, primăvara bălteşte apa şi care, din această cauză, nu se pot lucra decât târziu, după uscarea lor. Pe aceste terenuri, facelia se poate semăna fie toamna târziu, când solul este mai uscat, fie către sfârşitul iernii, în februarie, pe zăpadă, înainte de începerea dezgheţului.

În acest din urmă caz, semănatul se va face prin împrăştiere cu mâna. La începerea dezgheţului seminţele ajung pe pământ odată cu topirea zăpezii, iar după uscarea terenului începe dezvoltarea culturii.

• epoca de primăvară.
Seminţele de facelia semănate în partea a doua a lunii aprilie (20-29 aprilie) contribuie la obţinerea unui cules la începutul lunii iunie (10-20 iunie). Atenţie însă, durata înfloririi lanurilor de facelia este influenţată în mare măsură de densitatea plantelor!

La semănatul des plantele se ramifică puţin, numărul inflorescenţelor este mai mic şi durata înfloritului se reduce considerabil. De exemplu, într-o parcelă semănată des (15-20 cm între rânduri), înfloritul durează 10-20 zile, iar la o parcelă semănată la 40 -50 cm între rânduri durata înfloritului este de 20-25 zile.

Pentru înfiinţarea loturilor semincere (producere de seminţe), epoca optimă de semănat este la sfârşitul lunii martie sau prima jumătate a lunii aprilie.

Dubla însămânţare

În cazul stupinelor mici, cu suprafeţe mici de teren, se poate recurge la o dublă însămânţare. Prima însămânţare se efectuează în perioada normală, iar a doua însămânţare, mai târziu cu 7-10 zile, la jumătatea intervalului dintre rândurile semănate anterior.
În cazul în care primele semănături nu vor fi afectate de brume se va obţine un cules mai timpuriu, iar când mai târziu plantele vor fi înlăturate semănăturile din etapa a doua se vor dezvolta mai repede decât dacă se va recurge la o nouă reînsămânţare.

Alt procedeu indicat pentru prelungirea perioadei de înflorire este semănatul în 2-4 epoci, începând de la zvântarea terenului şi continuând apoi la 10-15 zile.

• epoca de vară.
Pentru a asigura un cules continuu peste vară, seminţele de facelia se seamănă succesiv în cursul lunilor iunie-iulie, în mai multe etape, la un interval de 6-12 zile, pe suprafeţe diferite.

Această metodă dă rezultate foarte bune dacă însămânţările coincid cu o vreme ploioasă, în schimb dacă timpul este secetos germinaţia seminţelor poate să întârzie şi până la 2 săptămâni sau sămânţa să nu răsară deloc.

Facelia se poate semăna fie în cultură pură în lotul apicol, în acest caz necesitând un teren special afectat ei, fie în combinaţie cu plante de interes apicol sau furajer, ceea ce este mai indicat pentru folosirea economică a terenului dintr-o gospodărie.

Se poate cultiva şi sub plantă protectoare, adică în amestec cu cerealele de toamnă sau primăvară. După recoltarea plantei protectoare (de exemplu, orzul de toamnă), facelia creşte şi se dezvoltă, oferind un cules important în a doua parte a verii şi începutul toamnei.

O măsură nouă şi de viitor este cultivarea leguminoaselor în amestec cu facelia; acestea se influenţează reciproc, îmbogăţind terenul cu azot şi contribuind la dezvoltarea faceliei.

Cultura faceliei în plantaţiile cu pomi şi viţă-de-vie, pe intervalul dintre rânduri, poate fi extinsă pe scară mai largă.

O plantă de o frumuseţe suprinzătoare, facelia vă colorează grădinile în albastru-violet, de primăvara până toamna târziu.

Din cele prezentate rezultă că vatra de bază a stupinei poate constitui o sursă de existenţă şi producţie pentru familiile de albine, mai cu seamă în perioadele lipsite de cules. Stă în puterea noastră să trecem de la folosirea pasivă a resurselor melifere existente la măsuri eficiente de lărgire şi îmbunătăţire a resurselor melifere din jurul stupinelor noastre.

Dr. ing. Nicoleta ION
Resurse Melifere – ICD Apicultură Bucureşti
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2008
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.